26 mei 2022 - 12:33 - Wereld
De visserij in Marokko lijkt niet langer winstgevend te zijn voor Spaanse vissers, vooral die uit Cádiz. Van de 92 Spaanse boten die in de Marokkaanse wateren mogen vissen, komt nauwelijks een half dozijn uit Cádiz.
De geldende visserijovereenkomst tussen de Europese Unie en Marokko werd op 14 januari 2019 geratificeerd voor een periode van vier jaar. In totaal hebben 92 Spaanse boten uit de havens van Barbate, Conil, Algeciras en Tarifa een vergunning om in Marokkaanse wateren te vissen. Maar de boten negeren Marokko in het voordeel van de Spaanse wateren. Volgens hen doen ze dit om geld te besparen.
Lees ook: Marokkaans vissersboot geweerd uit Spaanse wateren bij Sebta
Tomás Pacheco, de reder van het schip Barbate, geeft toe dat de visserij in Marokko momenteel niet rendabel is. Hij wijst erop dat slechts zeven van de 22 vaartuigen die in Cadiz visvergunningen voor de zegenvisserij hebben gekregen, nu nog het risico nemen om in Marokko te vissen. De Europese Unie heeft toegezegd om Marokko 52 miljoen euro per jaar te betalen voor de 128 Europese schepen, waarvan 92 Spaanse, die in Marokkaanse en Saharaanse wateren mogen vissen, tegenover 40 miljoen euro per jaar voor 126 schepen vóór 2019.
Lees ook: Spanje: ophef om "Marokkaanse karakter" wateren Canarische Eilanden
Maar Spanje heeft in werkelijkheid niet eens gebruik gemaakt van de helft van de in de afgelopen jaren toegekende vergunningen. Dat is onder meer te wijten aan de nietigverklaring van de overeenkomst tussen de Europese Unie en Marokko door het Hof van Justitie van de Europese Unie in 2021 en aan de stijging van de dieselprijs. In het eerste en het tweede kwartaal van 2021 hebben 27 van de 92 Spaanse vaartuigen met vergunning in Marokkaanse wateren gevist, tegenover respectievelijk 24 en 17 in het derde en het vierde kwartaal. In de Sahara hebben 25 van de 92 Spaanse vaartuigen met vergunning hun visserij-activiteiten kunnen uitoefenen.
Dakloze duwt moqaddem voor auto in Tanger
Al Hoceima stemt actieplan en begroting
Boete geëist na verdrinking 2-jarige Amin in Huizen
Marokko’s opmars in halal toerisme
Miljardentekort: Marokko eist nieuwe handelsdeal met Turkije
Prins Moulay Rachid jarig
Weer dwingt Ryanair-vlucht tot noodlanding in Marrakech
Nederland slaat alarm: minder Marokkaanse ouders vaccineren
Britse overlijdt na contact met puppy in Marokko
Mocro Maffia betrokken bij moord Nederlandse student in Spanje?
Uitzetting ongedaan: Imam Mohamed Toujgani weer in België
204 km/uur in Spanje: Marokkaan van de weg gehaald
Canada zoekt opnieuw personeel in Marokko
Nieuwe verkeersregel op weg naar Marokko: pas op voor de rode lijn!