Zoeken

Nieuwe diersoort ontdekt in Marokko

6 januari 2024 - 15:45 - Marokko

©

Onderzoekers hebben in het Marokkaanse Atlasgebergte een nieuwe keversoort ontdekt, die na grondige wetenschappelijke studie is geïdentificeerd.

De soort heeft de naam Lampromeloe pantherinus gekregen, een eerbetoon aan de laatst bekende wilde Atlas leeuw die in 1942 werd neergeschoten in de Tizi n’Tchika-pas, waar deze kevers ook leven. De onderzoekers dachten aanvankelijk dat het om een variatie op een bekende soort ging, maar DNA-tests en observatie van fysieke kenmerken, waaronder de mannelijke geslachtsorganen, vleugels en het pronotum - een plaatvormige structuur die het bovenlichaam bedekt - wezen uit dat het om een geheel nieuwe soort ging.

Lees ook: Zeldzaam watermonster ontdekt in Marokko

De ontdekking van het insect werd onthuld in een studie gepubliceerd op 4 januari in het European Journal of Taxonomy. Het wordt beschreven als een kever die qua uiterlijk doet denken aan een panter, vanwege de tekening op zijn vleugels. Deze kevers hebben uniek gestructureerde voorvleugels, of elytra, met een patroon van "brede en glanzende" vlekken die doen denken aan de vacht van een luipaard.

Lees ook: ’Spookachtige’ voorouder van oude zeekrokodillen ontdekt in Marokko

De insecten leven in open habitats zoals weilanden, velden en bosranden en missen functionele vliegvleugels. Ze worden meestal aangetroffen in gebieden op middelhoge tot hoge hoogtes. De onderzoekers geven aan dat deze nieuwe soort specifiek bekend is in het Atlasgebergte en de aangrenzende gebieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team