Zoeken

Drones vliegen Marokkaanse landbouwsector te hulp

20 december 2023 - 09:00 - Marokko

©

In Marokko is een groeiende belangstelling voor het gebruik van drones in de landbouw, aangedreven door de noodzaak om zich aan te passen aan de veranderende klimatologische omstandigheden en opeenvolgende droogtejaren.

Deze geavanceerde technologie, uitgerust met moderne camera’s en sensoren, biedt de mogelijkheid om de impact van klimaatverandering op de landbouwsector te verzachten. Het gebruik van dergelijke moderne technologieën wordt steeds gangbaarder, en Marokko, dat kampt met ernstige watertekorten, is geen uitzondering. Dit is met name van belang vanwege de cruciale rol van de landbouw in de Marokkaanse economie, waar het 13% van het bruto binnenlands product, 14% van de export en 33% van de werkgelegenheid vertegenwoordigt.

Lees ook: Britse landbouwers willen productie naar Marokko verplaatsen

Een recente studie van het Marokkaanse ministerie van Landbouw heeft aangetoond dat het gebruik van drones voor irrigatie het waterverbruik kan verminderen van bijna 300 liter per hectare met traditionele methoden naar minder dan 20 liter. Naast waterbesparing bieden drones ook de mogelijkheid om grote gewassen effectiever te behandelen na regenval, vooral op diepe en kleiachtige gronden. Ondanks de duidelijke voordelen, blijft de toepassing van deze technologie beperkt tot slechts een klein deel van de Marokkaanse landbouwers, voornamelijk vanwege de kosten en administratieve complexiteit. Grote landbouwbedrijven zijn momenteel de voornaamste gebruikers.

Lees ook: Britse landbouwers willen productie naar Marokko verplaatsen

De beperkte toegang tot drone-technologie is grotendeels te wijten aan de strenge regelgeving in Marokko, waarbij voor elke inzet een specifieke vergunning van de lokale autoriteiten vereist is. Mustapha Benramel, milieu- en klimaatexpert, benadrukt echter dat drones een revolutionaire technologie zijn met potentieel voor brede toepassing in de Marokkaanse landbouw. Drones bieden niet alleen de mogelijkheid om de gezondheid van gewassen vanuit de lucht te monitoren en gericht te behandelen, maar ook om de toepassing van water en chemische stoffen te optimaliseren. Deze technologie heeft echter institutionele steun en investeringen nodig, alsmede bewustwording en opleiding van de boeren, om volledig benut te kunnen worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team