Zoeken

Mohammed Zarrouki, één van de 100.000 coronadoden in Frankrijk

21 april 2021 - 15:40 - Marokkanen in het buitenland

©

De 77-jarige Mohammed Zarrouki was één van de 100.000 doden coronadoden in Frankrijk. Hij stierf in maart vorig jaar in Pas-de-Calais. Zijn dochter Zahra noemt hem het "lichtbaken van de familie".

De 77-jarige Mohammed Zarrouki had diabetes en werd vorig jaar in Parijs besmet met het coronavirus. Ook zijn vrienden, vrouw en verschillende van zijn kinderen waren hetzelfde lot beschoren. Maar de zeventiger overleefde het niet, hij overleed in maart 2020.

"Hij had een aura... Wanneer we naar hem toe gingen, waren we gelukkig. Hij had een geruststellende aanwezigheid, warm," vertrouwt Zahra, één van zijn zes kinderen, aan France Info toe. Een discreet man van eenvoudige genoegens, hij genoot van lange wandelingen, deed dagelijks zijn gebeden en bezocht vrienden. Hij hechtte waarde aan zijn uiterlijk. Hij trimde zijn baard met precisie en koos zijn schoenen nauwgezet.

Mohammed Zarrouki verliet Marokko voor Frankrijk in de jaren 1970. Van schaapherder werd hij arbeider. Hij werkte hij bij Renault nadat hij op eigen houtje de Franse taal had geleerd. Hij vestigde zich in Arras (Pas-de-Calais) maar bleef gehecht aan Marokko waar hij dan ook regelmatig heen ging. Tijdens één van zijn vele terugreizen ontmoette deze inwoner van Taliouine Fatma, die zijn vrouw werd. Samen kregen ze zes kinderen.

De zeventiger had zich de laatste jaren van zijn leven ten dienste gesteld van zijn gemeenschap. Hij zette zich in voor de bouw van een nieuwe moskee in Arras, waarvoor hij fondsen had geworven. Na zijn dood organiseerde zijn gemeenschap een inzameling als eerbetoon aan een bekend figuur. "Veel mensen herinneren zich zijn glimlach," zegt zijn dochter Zahra.

Bladna.nl