Zoeken

Ooit organiseerde Frankrijk nog de cannabishandel in Marokko

10 mei 2021 - 17:40 - Marokko

©

Uit de koloniale geschiedenis blijkt dat tijdens het Frans protectoraat, tussen 1912 en 1954, Marokko als uitvalsbasis diende voor Frankrijk om zijn cannabishandel te organiseren via de Régie des Tabacs et du Kif.

Frankrijk heeft het gebruik en het op de markt brengen van cannabis niet altijd verboden, integendeel. Het land organiseerde zelfs de handel in cannabis in Marokko dat toen onder Frans protectoraat stond. Frankrijk richtte hiervoor de Régie des tabacs et du kif op, die het monopolie had op deze handel tot de onafhankelijkheid van Marokko, schrijft Franceinfo. Er kwam toen een einde aan de staatshandel in cannabis, maar de Régie, die in Tanger was gevestigd, bleef cannabis en tabak verwerken, die nu voor plaatselijk gebruik waren bestemd.

"De traditionele teelt van cannabis, in Marokko bekend als kif, werd een politiek en economisch probleem ten tijde van de kolonisatie, aangezien het de tweede grootste bron van inkomsten was voor de koloniale begrotingen na de invoerrechten. De verschillende Europese mogendheden vochten dus om de controle over deze bron, zowel om economische redenen als om politieke en strategische redenen: door het cannabismonopolie te controleren, controleert men de Staat. Het is interessant om te zien dat de Europese Unie het cannabismonopolie onder controle heeft weten te houden," verklaart Yann Bisiou, docent privaatrecht en strafwetenschappen aan de Universiteit Paul-Valéry Montpellier 3, en auteur van het boek "Histoire des politiques criminelles: le cas des régies françaises des stupéfiants".

"Het is interessant om te zien dat dit altijd werd gezien als een veiligheidskwestie," zegt Yan Bisiou, die eraan toevoegt dat "pas in 1916 en tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijke verbodswet werd aangenomen". In 1925 verbood Frankrijk cannabis als verdovend middel, maar stond het de vermenging met tabak toe, die in Marokko door de Régie werd geproduceerd en verkocht. Het was uiteindelijk pas in 1970 dat Frankrijk een wet aannam om het gebruik van drugs, waaronder cannabis, strafbaar te stellen, na de tragische dood door overdosis van een jong meisje in een nachtclub in Bandol.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team