Zoeken

Marokkaanse minister onder vuur na succes ex-adviseur Abou Hafs

3 juni 2024 - 15:00 - Marokko

©

De Marokkaanse minister van Justitie, Abdellatif Ouahbi, staat onder vuur nadat zijn voormalige adviseur Mohamed Abdelouahab Rafiki, beter bekend als Abou Hafs, slaagde voor een examen voor het rekruteren van gerechtelijke gedelegeerden. Rafiki heeft de leeftijdsgrens voor deze functie namelijk overschreden, wat leidde tot beschuldigingen van nepotisme en favoritisme.

Minister Ouahbi verdedigde de beslissing door te wijzen op een ontheffing die door de premier was goedgekeurd. Deze uitzondering wekte echter woede bij de kandidaten die niet slaagden voor het examen. Ze eisen een onderzoekscommissie om alle examens die door het ministerie worden afgenomen te controleren en om de verantwoordelijken te sanctioneren.

Lees ook: Hervorming Marokkaans wetboek van strafrecht: salafistische prediker schiet te hulp

De critici benadrukken het gebrek aan transparantie en de schijn van onrechtvaardigheid binnen het ministerie van Justitie, een instantie die geacht wordt een voorbeeld te zijn van integriteit, meldt Al3omk.

De "Coördinatie van Casablanca voor de niet-geselecteerde kandidaten" hekelt de defensieve houding van de minister en noemt de examens "een slecht geënsceneerde grap". Ze uiten hun bezorgdheid over de bevoordeling van bepaalde personen, wat de perceptie van corruptie binnen het ministerie versterkt.

Lees ook: Abdellatif Ouahbi door salafisten beschuldigd van beledigen islam

De klagers eisen opheldering en verantwoording, en roepen op tot nationale steun in de strijd tegen onrechtvaardigheid binnen de Marokkaanse justitie. De integriteit van de sector moet volgens hen worden gewaarborgd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team