Zoeken

Binnenkort Marokkaanse groenten en fruit in Oost-Europa

31 januari 2021 - 20:00 - Economie

©

Afgelopen donderdag spraken 28 Marokkaanse producenten en operatoren in groenten en fruit, met Poolse agro-logistieke operatoren. Ze verkenden samen manieren en mogelijkheden om de export van Marokkaanse verse producten naar Oost-Europa te vergroten.

"Nadat we potentiële kopers in Polen hadden ontmoet, werd het ons duidelijk dat het belangrijkste obstakel voor het vergroten van ons marktaandeel, het gebrek aan directe toegang tot kopers is", zei Achour Daoudi van Maroccan Taste, een van de deelnemers aan de bijeenkomst. Polen is één van de grootste importeurs van kleine citrusvruchten ter wereld en een belangrijke importeur van offseason groenten en fruit. Het land haalt zijn bevoorrading met name uit Europese landen, waaronder Spanje, Italië en Griekenland, meldt Eco actu.

De bijeenkomst was dus een gelegenheid voor Marokkaanse ondernemers en de organisatie voor exportcontrole en coördinatie, Morocco Foodex, om samen te werken met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) met financiële steun van de EU, om oplossingen te ontwikkelen waarmee Marokkaanse groenten en fruit rechtstreeks en tegen concurrerende prijzen naar Polen kunnen worden verzonden.

Deze inspanningen zijn gericht op het vinden van commerciële afzetmogelijkheden met een hoge toegevoegde waarde voor de Marokkaanse tuinbouwsector, zei Othman Tlemcani, senior bankier bij de EBRD. Hij benadrukte dat "dankzij dit project, Morocco Foodex in staat was om het afgelopen jaar veel bijeenkomsten te organiseren waardoor Marokkaanse en Poolse operatoren elkaar konden ontmoeten om informatie uit te wisselen".

Een recente studie toonde aan dat, "zonder een in Polen opgericht agro-logistiek platform voor Marokkaanse producten, het erg moeilijk is om Poolse kopers de levering te garanderen van een product van goede kwaliteit, in goede hoeveelheden en op tijd", zei FAO-expert in de agro-industrie Florent Tomatis. "Het is nu aan de operatoren om de nationale consortia en de partnerschappen in Polen op te bouwen die nodig zijn om dit te realiseren", onderstreepte El Mehdi El Alami, Directeur Promotie en Ontwikkeling van Foodex.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team