17 mei 2023 - 15:00 - Economie
Marokko blijft zijn landbouw- en agro-voedingssector ontwikkelen en moderniseren en heeft geleidelijk de Europese markt veroverd, door de belangrijkste leverancier van bepaalde groenten en fruit te worden, zoals onder meer tomaten. In de Europese supermarkten is er veel vraag naar landbouwproducten.
Dankzij de geografische nabijheid van Europa, de overeenkomsten met de Europese Unie en de goedkope arbeidskrachten, groeide Marokko in enkele jaren tijd uit tot een wereldmacht op het gebied van landbouw. De autoriteiten van het koninkrijk willen de huidige landbouwproductie voor het einde van het decennium verdubbelen en tegelijkertijd het waterverbruik verminderen, gezien de droogte en hitte die het land teisteren.
Lees ook: Marokkanen betrokken bij witwassen van 180 miljoen euro in België
Hoewel de Marokkaanse autoriteiten als doel hebben om in de komende jaren zelfvoorzienend te worden op het gebied van voedsel, is ook de wens om te blijven exporteren zeer duidelijk. Marokkaanse producten, met name tomaten, olijven, arganolie of citrusvruchten, zijn overal ter wereld aanwezig, van de Verenigde Staten tot Rusland, via Spanje en de andere landen van de Europese Unie.
Volgens de laatste cijfers van het Spaanse Instituut voor buitenlandse handel (ICEX) over de Marokkaanse uitvoer, zijn groenten goed voor 56% van de totale export, die wordt aangevoerd door tomaten, gevolgd door groene bonen en paprika’s. Fruit is goed voor de resterende 44%, aangevoerd door citrusvruchten, watermeloenen en rode vruchten.
In 2022 behaalde Marokko een record van 80 miljard dirham aan export, aldus het Marokkaanse ministerie van Landbouw in januari. Dat zorgt ervoor dat het koninkrijk de vierde grootste exporteur van tomaten is in de wereld en de eerste leverancier aan het Verenigd Koninkrijk. Marokko is ook de grootste exporteur van arganolie in de wereld en de derde grootste exporteur van tafelolijven en citrusvruchten.
Lees ook: Marokko vestigt nieuw exportrecord van avocado’s
De Europese markten zijn de belangrijkste bestemming van de Marokkaanse landbouwexport. Het koninkrijk exporteerde in 2021 67% van de tomaten naar de Europese Unie, waardoor de Spaanse productie wordt bedreigd. Spaanse olijf- en aardbeienproducenten hekelen de "felle en oneerlijke concurrentie uit Marokko", met steun van de Europese Unie.
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Marokko en Algerije wedijveren ook over militair budget
Remco Evenepoel woest: "Oumi komt uit welgestelde Marokkaanse familie!"
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import
Marokko pompt honderden miljarden in transformatie
Doorbraak in Marokkaans gasproject in Tendrara
Grote Zwitserse groep vestigt zich in Marokko
Marokko zoekt LNG-terminal voor Nador West Med
Export watermeloenen naar EU, Marokko verliest
Woede in Casablanca om peperdure waterrekening
Sluiting B.Laban-winkels in Egypte door schadelijke bacterie: volgt Marokko?