17 mei 2023 - 15:00 - Economie
Marokko blijft zijn landbouw- en agro-voedingssector ontwikkelen en moderniseren en heeft geleidelijk de Europese markt veroverd, door de belangrijkste leverancier van bepaalde groenten en fruit te worden, zoals onder meer tomaten. In de Europese supermarkten is er veel vraag naar landbouwproducten.
Dankzij de geografische nabijheid van Europa, de overeenkomsten met de Europese Unie en de goedkope arbeidskrachten, groeide Marokko in enkele jaren tijd uit tot een wereldmacht op het gebied van landbouw. De autoriteiten van het koninkrijk willen de huidige landbouwproductie voor het einde van het decennium verdubbelen en tegelijkertijd het waterverbruik verminderen, gezien de droogte en hitte die het land teisteren.
Lees ook: Marokkanen betrokken bij witwassen van 180 miljoen euro in België
Hoewel de Marokkaanse autoriteiten als doel hebben om in de komende jaren zelfvoorzienend te worden op het gebied van voedsel, is ook de wens om te blijven exporteren zeer duidelijk. Marokkaanse producten, met name tomaten, olijven, arganolie of citrusvruchten, zijn overal ter wereld aanwezig, van de Verenigde Staten tot Rusland, via Spanje en de andere landen van de Europese Unie.
Volgens de laatste cijfers van het Spaanse Instituut voor buitenlandse handel (ICEX) over de Marokkaanse uitvoer, zijn groenten goed voor 56% van de totale export, die wordt aangevoerd door tomaten, gevolgd door groene bonen en paprika’s. Fruit is goed voor de resterende 44%, aangevoerd door citrusvruchten, watermeloenen en rode vruchten.
In 2022 behaalde Marokko een record van 80 miljard dirham aan export, aldus het Marokkaanse ministerie van Landbouw in januari. Dat zorgt ervoor dat het koninkrijk de vierde grootste exporteur van tomaten is in de wereld en de eerste leverancier aan het Verenigd Koninkrijk. Marokko is ook de grootste exporteur van arganolie in de wereld en de derde grootste exporteur van tafelolijven en citrusvruchten.
Lees ook: Marokko vestigt nieuw exportrecord van avocado’s
De Europese markten zijn de belangrijkste bestemming van de Marokkaanse landbouwexport. Het koninkrijk exporteerde in 2021 67% van de tomaten naar de Europese Unie, waardoor de Spaanse productie wordt bedreigd. Spaanse olijf- en aardbeienproducenten hekelen de "felle en oneerlijke concurrentie uit Marokko", met steun van de Europese Unie.
Haagse Karim slachtoffer eermoord, daders voor de rechter
Rijke Marokkanen in vizier fiscus na luxe aankopen in Europa
Aldi nodigt Marrakech uit in haar schappen
Spaanse avocadomarkt keldert door Marokko
Amerikaanse raketten voor Marokko
FIFA keurt switch Anouar Aït El Hadj naar Marokko goed
Tanger trekt opnieuw grote internationale speler aan
Nieuwe projecten goed voor tientallen banen in Noord-Marokko
Experts: brandstof in Marokko veel te duur
Britse bankgigant wil zich in Marokko vestigen
Trump-taks: handelsoorlog jackpot voor Marokko?
Tesla vestigt zich in Marokko met mega fabriek
Marokko onder druk door Europese CO2-plannen
Spaanse veehouders in de problemen na verlies Marokkaanse markt