Zoeken

Marokkaanse gasinvoer via GME blijft stijgen, ondanks Algerijnse dreigementen

21 april 2023 - 13:00 - Economie

©

De Marokkaanse gasinvoer volgt sinds de activering van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME) in de tegengestelde richting, een stijgende trend. De invoer bereikte een piek van 820 gigawattuur in maart 2023, wat een stijging betekent van 1200% ten opzichte van juni 2022.

Toen Algerije aan het eind van 2021 eenzijdig besloot de GME-pijplijding die door Marokko loopt af te sluiten, zocht het koninkrijk naar een alternatieve manier om zijn gasbevoorrading voort te zetten. Bijna een jaar later kwam Marokko met Spanje overeen om via deze pijpleiding gas in de omgekeerde richting te importeren. Volgens de overeenkomst koopt Marokko vloeibaar aardgas (LNG) op de internationale markt dat eerst door hervergassingsinstallaties in Spanje gaat, alvorens via de GME naar zijn grondgebied te worden getransporteerd.

Lees ook: Hoe Marokko de Maghreb-Europa gaspijpleiding benut

Volgens gegevens van het Spaanse energiebedrijf Enagás voerde Rabat in juni 2022, toen de overeenkomst met Madrid van start ging, 60 gigawattuur gas in. In de loop van de maanden is deze hoeveelheid exponentieel gestegen tot 820 gigawattuur in maart 2023, aldus The Objective. Volgens deskundigen heeft het Iberische mechanisme, waardoor de gasprijs in Spanje veel concurrerender is geworden, bijgedragen tot de stijging in de afgelopen maanden.

Lees ook: Marokkaanse gasinvoer via GME gestegen

Enagás beschikt over een systeem om elke getransporteerde gasmolecule te meten. Zo kan het bewijzen dat de koolwaterstof die naar Marokko wordt gestuurd niet uit Algerijnse velden komt. In april 2022 dreigde Algerije zijn gascontract met Spanje te verbreken als er ook maar één molecuul van zijn gas aan Marokko zou worden verkocht. Spanje heeft Algerije verzekerd dat het naar het koninkrijk getransporteerde gas uit de Verenigde Staten komt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team