Zoeken

Economische groei: Marokko presteert beter dan Algerije en Tunesië

10 mei 2023 - 22:00 - Economie

©

Na "een pijnlijke recessie in de landbouwsector als gevolg van een historische droogte", wordt er dit jaar voor Marokko een economische groei van 3,2% verwacht, tegen +1,3% vorig jaar, en iets boven het gemiddelde (3%) voor de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA).

Met een verwachte groei van 3,2% dit jaar, zal Marokko het beter doen dan Tunesië of Algerije, zegt de economische onderzoeksafdeling van de Franse groep Crédit Agricole. "De belangrijkste financier van de Europese economie", kondigt een gemiddelde groei aan van 3% in de MENA-regio en een voortzetting van de inflatie van de prijzen van grondstoffen en ingevoerde consumentenproducten. In 2022 bedroeg de gemiddelde groei 5,4%, dankzij de aanzienlijke stijging van het bbp van olieproducerende landen. Ze verkochten hun olie toen aan meer dan 100 dollar per vat en er was ook een sterke stijging van de verkoop in vergelijking met 2021.

Lees ook: Landenrisico: Marokko krijgt één van de beste ratings in Afrika

Dit jaar zou de groei van de niet-olieproducerende landen "vertragen voor Tunesië, relatief stabiel blijven voor Egypte en Jordanië, en vrij sterk stijgen in Marokko", aldus de studie. Daarbij wordt opgemerkt dat in de MENA-regio het koninkrijk het beter zal doen dan Tunesië (olie-importerend land) waarvan het bbp zou vertragen van 2,5% naar 2% of Algerije (producerend land) waarvan de bbp-groei zou dalen van 3,5% naar 2,9%.

Volgens Crédit Agricole is het herstel van het bbp van Marokko in 2023 afhankelijk van het herstel van de landbouwsector, de energiecrisis in Spanje, Frankrijk en Italië, de drie Europese partners van het koninkrijk, en de evolutie van de invoerprijzen. Het Marokkaanse bbp bereikte in 2022 134 miljard dollar. De gezinsconsumptie en de investeringen zouden in 2023 gemiddeld met 3,3% en 3,8% groeien voor de hele regio.

Lees ook: Wat als Marokko en Algerije zouden samenwerken op economisch gebied?

De groei van het bbp in de olieproducerende landen van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) zal naar verwachting dalen van gemiddeld 7,5% in 2022 tot minder dan 3% dit jaar, met een vertraging van 8,7% tot 3,2% in Saudi-Arabië, van 7% tot 3,8% in de Verenigde Arabische Emiraten en van 4,4% tot 2,7% in Qatar. Ook in andere olieproducerende landen wordt een neerwaartse trend verwacht, met uitzondering van Libië, dat na de recessie van 2022 (-13%) naar verwachting herstelt met een plus van 17%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team