Zoeken

Marokkaanse gasinvoer via GME gestegen

19 januari 2023 - 08:00 - Marokko

©

Spanje ging in juni akkoord met de heropening van de pijpleiding Maghreb-Europa (GME), die sinds eind oktober 2021 door Algerije is afgesloten. Zo kan Marokko gas invoeren in de tegengestelde richting. De volumes gas die naar Rabat worden vervoerd zijn zes maanden na het begin van deze overeenkomst aanzienlijk toegenomen.

De laatste twee maanden zijn de gasvolumes de via GME worden vervoerd vervijfvoudigd, tot 553 GWh in november en 527 GWh in december. Vergeleken met 60 en 172 GWh aan het begin van de overeenkomst in juni en juli, en 328 GWh in oktober. Volgens Enagás heeft Spanje in deze zes maanden in totaal 1882 GWh gas aan Marokko geleverd, waarvan bijna 60% in de laatste twee maanden.

Lees ook: Marokko-Algerije: diplomatieke betrekkingen al jaar verbroken

Spanje verwerkt enkel vloeibaar aardgas (LNG) in zijn hervergassingsinstallaties, dat het koninkrijk op de internationale markt heeft gekocht. Het wordt vervolgens in omgekeerde richting via de GME naar Rabat geleid. De afgelopen maanden heeft minister van Milieu Teresa Ribera verzekerd dat het door Marokko gekochte gas niet afkomstig is uit Algerije, die de transportleiding al sinds eind oktober 2021 heeft afgesloten.

Lees ook: Spanje hoopt op heropening Maghreb-Europa Gaspijpleiding

Het akkoord tussen Spanje en Marokko heeft de bilaterale betrekkingen sterk verbeterd. In februari plannen de twee landen een top in Rabat. De verbeterde samenwerking met Marokko leidde tot een opleving van de spanningen tussen Spanje en Algerije, die al bestonden omdat Spanje zijn standpunt over de Sahara had gewijzigd. Als gevolg daarvan heeft de Algerijnse regering het Verdrag van Vriendschap, Goed Nabuurschap en Samenwerking met Spanje opgeschort en gedreigd de gasleveringscontracten op te zeggen.

Bladna.nl