Zoeken

Sancties of niet, Marokko importeert Russische brandstof

12 mei 2023 - 22:00 - Economie

©

Terwijl de sancties van de Europese Unie tegen Rusland wegens de inval in Oekraïne nog steeds van kracht zijn, overweegt Marokko Russische olie in te voeren. Het koninkrijk wordt op dit moment geconfronteerd met een stijging van de koolwaterstofprijzen.

"Marokko zal waarschijnlijk Russische brandstof importeren, net zoals het ook al Russische kolen importeert. Niets verhindert Rabat om dat te doen", zei premier Aziz Akhannouch tijdens een parlementaire zitting op maandag. Hij voegde eraan toe dat "er niets is dat onze graaninvoer uit Rusland, of ook uit Oekraïne verhindert. Het probleem is veeleer de moeilijkheid om deze invoer te financieren". Sommige internationale banken weigeren namelijk de invoer uit Rusland te financieren, meldt het persagentschap Anadolu.

Lees ook: Russische olietankers voor kust Marokko, bezorgdheid in Spanje

Vorige maand kondigden drie oppositiepartijen aan dat zij een parlementaire commissie voor de invoer van Russische brandstoffen willen oprichten, omdat er te weinig transparantie is. Minister Nadia Fettah Alaoui van Financiën ontkende toen formeel de berichten over een verbod op de invoer van Russische olie, omwille van de westerse sancties op oliederivaten uit Moskou.

In antwoord op een vraag van de Socialistische Partij in het parlement over de herkomst van aardolie in de haven Tanger Med, gaf de minister aan dat de Russische invoer van dieselolie met 13% is gestegen, in de periode van januari tot 27 februari 2023. "Het aandeel van de invoer van Russische olie bedroeg 9% in 2020 en daalde tot 5% in 2021, om vervolgens te stijgen tot 9% in 2022", verklaarde ze.

Lees ook: Meer informatie over invoer Russische aardolie in Marokko

Eind april opende de Spaanse regering een onderzoek naar de vermeende illegale invoer van Russische diesel in Spanje via Marokko, onthulde de krant El Mundo.

Bladna.nl