Zoeken

Hoe Marokko de Maghreb-Europa gaspijpleiding benut

26 februari 2023 - 20:00 - Economie

©

De invoer van gas in Marokko via de Maghreb-Europa gaspijpleiding (GME) uit Spanje draait op volle toeren. In zeven maanden tijd heeft Marokko al 1512 GWh gas ingevoerd.

De invoer van Marokkaans gas uit Spanje via de GME-pijpleiding is afgelopen juni van start gegaan en is in zeven maanden tijd verviervoudigd tot 1512 GWh. Om het energietekort op te vullen dat is ontstaan door de eenzijdige sluiting van GME door Algerije, heeft Rabat een overeenkomst met Madrid ondertekend voor het vervoer van vloeibaar aardgas (LNG), dat op de internationale markt wordt aangekocht en in Spaanse hervergassingsinstallaties wordt getransformeerd.

Lees ook: Marokko wil groene waterstof exporteren naar EU

Pieken in de invoer van gas werden geregistreerd in augustus, september en oktober, meldt EFE. Spanje is voor het eerst sinds 2015 een exporteur geworden van elektriciteit en heeft zijn netto elektriciteitsproductie bijna verdubbeld ten opzichte van de 11.777 GWh in 2008. Aan het eind van 2022 had Spanje, volgens de gegevens van netbeheerder REE, een positief saldo (export minus import) van 19 miljard MWh.

In de laatste zeven maanden van 2022 exporteerde Marokko minder elektriciteit naar Spanje, 1404 GWh, tegen 0,5 GWh in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Volgens het Marokkaanse ministerie van Economie en Financiën bedroeg het elektriciteitsverbruik tussen juli en november van het afgelopen jaar 11.700 GWh en dekte de Spaanse elektriciteitsexport 9,5% van de vraag, tegen slechts 2,7% het jaar daarvoor.

Lees ook: Gas: veelbelovende toekomstperspectieven voor Marokko

Marokko heeft de afgelopen jaren geprofiteerd van de door Covid-19 veroorzaakte daling van de internationale energieprijzen. Het Marokkaanse Elektriciteits- en Waterleidingbedrijf ONEE produceert 25% van de totale energie van het koninkrijk, waarvan 85% afkomstig is van thermische centrales geëxploiteerd door particulieren. Het koninkrijk investeert sinds 2010 ook in hernieuwbare energie. Tegen het eind van 2021 was er volgens gegevens van consultancybureau ICMEX, zo’n 4000 MW aan groene energie geproduceerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team