Zoeken

Marokkaanse film in officiële selectie van filmfestival Rotterdam

1 februari 2023 - 10:00 - Cultuur

©

De film "Birdland" van de Marokkaanse regisseur Leila Kilani is geselecteerd in de officiële competitie van het 52e International Film Festival Rotterdam (IFFR), dat plaatsvindt van 25 januari tot 5 februari.

"Birdland" vertelt het verhaal van een familie die bijeenkomt op hun oude familielandgoed La Mansouria, op een heuvel in Tanger. Ze zijn van plan om een groot deel van het gezamenlijke landgoed te verkopen aan een projectontwikkelaar, maar die transactie blijkt ingewikkelder dan verwacht.

Lees ook: Marokkaanse actrice Salma Sairi nieuwe Bollywood-ster

"Ik wilde een film maken over een familie, over vogels en over tienermeisjes," zegt Leila Kilani in een interview. Ze voegt eraan toe dat "we als tieners onbevangener zijn. We durven nog wel de vragen te stellen die we later zorgvuldig leren vermijden. Dat geldt met name voor jonge vrouwen in Marokko, die nog meer dan jonge mannen afgeremd worden".

Lees ook: Marokkaanse serie "Casa Street" komt vandaag uit (video)

Volgens de regisseur is "iedereen in de film goed en slecht tegelijk, er is geen zwart-wit". Ze geeft aan dat ze houdt van "brutale, verontrustende films die het gekende perspectief op zijn kop zetten". "Ik wil deze esthetische experimenten ensceneren, overdadig, zonder twijfel, maar op een eerlijke manier", voegt Leila Kilani eraan toe.

Bladna.nl