Zoeken

Film "Zanka Contact" moet pro-Polisario liedje verwijderen

25 oktober 2022 - 16:00 - Cultuur

©

Nadat de Marokkaanse film "Zanka Contact" op nationaal en internationaal niveau werd verboden, hebben de producenten toegegeven aan de eisen van de toezichthoudende instantie en aangekondigd dat zij de controversiële muziek zullen verwijderen.

Het Marokkaans Cinematografisch Centrum (CCM) had besloten de speelfilm te censureren vanwege de muziek van zangeres en pro-Polisario activiste Mariem Hassan. Het centrum verklaarde dat deze muziek niet was opgenomen in het oorspronkelijke script dat het had ontvangen. De film ontving een overheidssubsidie van 4,2 miljoen dirham.

Lees ook: Marokko verbiedt film "Zanka Contact" (video)

De Marokkaanse regisseur van de film, Ismaël El Iraki, reageerde op het besluit door te verklaren dat de hernieuwde weergave een "verraad aan de tekst, de dialoog en de toon van het script van het goedgekeurde werk" was.

Hij voegde eraan toe: "Na de beslissing van het Marokkaanse Cinematografische Centrum (CCM) hebben we al een versie van de film opnieuw gemonteerd zonder deze muziek. Zodra het voltooid is, wordt het naar het CCM gestuurd."

Lees ook: Marokkaanse actrice tot celstraf veroordeeld in Dubai

De verantwoordelijken voor de film verklaarden ook dat het om een misverstand met politieke proporties ging. "Deze beslissing is puur esthetisch en muzikaal. De regisseur heeft er alleen voor gekozen de stem van een zangeres in de film te zetten en niet een persoon en zeker niet wat zij politiek gezien vertegenwoordigt." In september won de film de eerste prijs op het Nationaal Filmfestival in Tanger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team