Zoeken

Documentaire van Amerikaans stadje "Morocco" vertoond in VS

6 maart 2023 - 11:00 - Cultuur

©

Het Pulitzer Center in Washington vertoonde deze week de korte documentaire ’Morocco, Morocco’, over de Marokkaanse oorsprong van een klein stadje in de staat Indiana.

’Morocco, Morocco’ vertelt het verhaal van een ruiter met rode leren laarzen uit 1851. De man was afkomstig uit Marokko. Hij benaderde twee mannen die een terrein aan het bewerken waren in een gebied in het midden van de Verenigde Staten. Daar moest een stadje komen waar ze nog geen naam voor hadden bedacht. Daarom staat de oorsprong van de ruiter nu op het welkomstbord van het stadje.

Lees ook: Filmfestival Nador zet Nederland in schijnwerpers

De film belicht de 171 jaar oude relatie tussen een boerengemeenschap in Indiana en het koninkrijk en toont de manier van leven in Marokko, in het hart van het Amerikaanse heartland. In de documentaire komen een lokale arts, een sheriff, een tatoeëerder, een boer en Marokkaanse kinderen aan het woord.

De film "probeert de banden tussen de stad Marokko en het land Marokko te begrijpen", aldus journaliste en regisseur van de film, Jackie Spinner uit Chicago, tijdens een gesprek na de vertoning van de film in Indiana. Daarop waren meerdere journalisten, universiteitsprofessoren en leden van de Marokkaanse gemeenschap in de Verenigde Staten aanwezig.

Lees ook: Netflix maakt documentaire over historisch succes Marokko op WK

Spinner vertelt dat ze op het idee voor de film kwam in 2019, toen ze met haar twee in Marokko geboren zonen naar huis in Chicago terugkeerde, meldt MAP. "Nadat ik op een kaart een stad genaamd Marokko in Indiana spotte, besloot ik er op een ochtend te stoppen", zei ze. De beelden voor de 28 minuten durende documentaire werden in de twee Marokko’s opgenomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team