Zoeken

Marokkaanse experts twijfelen aan effectiviteit Chinese coronavaccin

7 december 2020 - 13:00 - Marokko

©

Er bestaan nog steeds twijfels over het Chinese vaccin dat door Sinopharm is ontwikkeld. Een groep internationale onderzoekers van Marokkaanse afkomst, experts op het gebied van onder meer vaccinontwikkeling, immunologie, epidemiologie en virologie, hebben daarom een brief gestuurd naar de minister van Volksgezondheid met kritische vragen.

"Onze aandacht is getrokken door een reeks legitieme wetenschappelijke vragen over dit vaccin en de problemen die er zijn op het gebied van de veiligheid en werkzaamheid en de geschiktheid ervan in relatie tot de stammen die momenteel in Marokko circuleren", aldus de onderzoekers in hun brief van 26 november aan minister Khalid Ait Taleb.

De experts zeggen: "Hoewel het coronavirus relatief stabiel is gebleven op genetisch niveau, zijn er wel belangrijke mutaties aan het licht gekomen. Door de verandering van het genetisch materiaal is ook de oppervlakte van het eiwit waar de neutraliserende antilichamen zich aan binden veranderd."

Volgens de bezorgde wetenschappers is het belangrijk "om ervoor te zorgen dat de vaccinstam die wordt gebruikt in het Sinopharm-vaccin, wat nog altijd de stam is die is verzameld in China aan het begin van de pandemie, effectief is tegen stammen die in Marokko circuleren". Ook beklagen zij zich over het feit dat er bij de klinische studie in Marokko slechts 600 vrijwilligers betrokken waren. Dit is volgens hen een te kleine testgroep om de doeltreffendheid van het vaccin aan te tonen.

De experts dringen er op aan om het mechanisme waarmee het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid de effectiviteit en eventuele bijwerkingen van het vaccin gaat monitoren, wordt uitgebreid om de bijwerkingen op de lange termijn in kaart te brengen. Ook willen ze dat Sinopharm de officiële resultaten van de klinische tests die zij zelf hebben uitgevoerd, openbaar maken. Dit zou het vertrouwen van de Marokkaanse burgers in het vaccin versterken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team