Zoeken

Marokko: eerste testresultaten Sinopharm-vaccin bekend

12 januari 2021 - 10:40 - Marokko

©

Tijdens een videoconferentie van de Marokkaanse Nationale Gezondheidsfederatie (FNS) die afgelopen donderdag is gehouden, stond de effectiviteit van het coronavaccin van het Chinese bedrijf Sinopharm centraal.

Een van de belangrijkste sprekers van de digitale bijeenkomst was de hoofdonderzoeker van de klinische faseonderzoeken, professor Redouane Abouqal. Hij had de leiding over de klinische tests die in Marokko zijn uitgevoerd met het Chinese coronavaccin van Sinopharm. Achtentwintig dagen nadat de proefpersonen de tweede dosis van het vaccin hadden ontvangen is er een bloedmonster bij hen afgenomen om te bepalen of ze voldoende antistoffen hadden aangemaakt, zo vertelde Abouqal.

Ook maakte Abouqal bekend welke bijwerkingen er uit het onderzoek in Marokko naar voren zijn gekomen. 22% van de testgroep had last van hoofdpijn na de eerste vaccinatie, na de tweede vaccinatie meldde 16% van de proefpersonen hoofdpijnklachten. Vermoeidheid werd na de eerste dosis door 16% van de testgroep gemeld als klacht, na de tweede injectie had 14% van de groep hier last van. Hoest werd door 5,5% na de eerste inenting gemeld, na de tweede prik ervaarde 5% van de testgroep hoestklachten. Volgens professor Abouqal zijn deze drie klachten gebruikelijk bij dit type vaccins.

Verder vertelde de hoofdonderzoeker dat er in eerste instantie 600 vrijwilligers mee zouden doen aan de klinische onderzoeken, zeven van hen hebben zich echter vroegtijdig teruggetrokken. Onder de 593 proefpersonen zijn zes Chinezen en één Malinees. Volgens Abouqal zullen er tussen de 6 en 12 maanden na de tweede vaccinatie opnieuw bloedmonsters worden afgenomen bij de testpersonen. Vervolgens worden de monsters naar China gestuurd waar wordt gekeken hoeveel neutraliserende antilichamen er nog in het bloed te vinden zijn.

Voor de landelijke vaccinatiecampagne heeft Marokko in totaal 65 miljoen doses coronavaccin aangekocht, 25 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin en 40 miljoen van dat van Sinopharm.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team