Zoeken

Mohammed VI: "Ieder tijdperk heeft zijn mannen en vrouwen"

1 augustus 2011 - 21:19 - Marokko

©

In zijn eerste toespraak sinds de goedkeuring van de nieuwe grondwet heeft koning Mohammed VI de verouderende politieke elites van het land aangemoedigd om hun plaats af te staan aan een nieuwe generatie politici "die het vermogen hebben om de belangen van de natie en de burgers te handhaven met andere overwegingen".

"Aan elk tijdperk haar mannen en vrouwen en aan elk nieuw tijdperk haar instellingen en organen." Koning Mohammed VI kon niet duidelijker zijn in zijn toespraak voor de twaalfde verjaardag van zijn troonsbestijging.

De koning dringt er niet alleen bij de betrokken mensen aan om constructief samen te werken zodat de volgende parlementsverkiezingen worden uitgevoerd in volledige transparantie, maar vraagt ook aan de elites ervoor te zorgen dat de "nieuwe constitutionele en politieke pact" van het Koninkrijk leidt tot een echt "sociaal contract en een economische solidariteit".

Om te voorkomen dat dynamiek in het land sinds de goedkeuring van de nieuwe grondwet vertraagt wil de koning, die de Marokkanen en vooral de jongeren wil verzoenen met de politieke actie, dat de verkiezingen zo snel mogelijk worden gehouden zodat een nieuwe premier met uitgebreide bevoegdheden wordt benoemd.

Mohammed VI, bezorgd over de situatie in de Arabische wereld en de sociale onrust van de laatste maanden, roept de leiders van deze landen op om te breken met de "klassieke benaderingen" waarvan de "beperkingen en zinloosheid" duidelijk zijn.

Wat betreft de bouw van een Maghrebijnse Unie geeft koning Mohammed VI een duidelijke boodschap aan de Algerijnse leiders door erbij aan te dringen dat de grenzen tussen de twee landen heropend moeten worden, sine qua non voorwaarde om het proces van een Maghreb Unie opnieuw te starten.

Op 17 juni had Koning Mohammed VI de grote lijnen van de nieuwe grondwet aangekondigd die zijn eigen bevoegdheden vermindert ten gunste van een Super Premier. Hij verstoorde daarbij het politieke landschap van Marokko dat tot nu toe wordt gemonopoliseerd door partijen geteisterd door ouderdom en niet in staat om de stille revolutie van een koning te begrijpen uit "angst voor verandering".

Mohammed VI wil nu nieuwe politieke elite die in staat is de uitdagingen van de nieuwe grondwet aan te gaan en de problemen van het land op te lossen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team