Zoeken

Marokkaanse cokedealer krijgt mildere straf na spijtbetuiging in België

31 januari 2023 - 23:00 - Wereld

©

In een beroepszaak kregen een 34-jarige Marokkaan en een 42-jarige Algerijn uit Oostende, sprak de rechter in Oostende een iets mildere straf uit voor de verkoop van hasj en cocaïne. De dealers zouden twee jaar lang maandelijks een kilo coke hebben verkocht vanuit garageboxen in de stad.

Rechercheurs kwamen er in het voorjaar van 2021 achter dat de 34-jarige Imad Z. en de 42-jarige Nour-Eddine G., sinds begin juli 2019 in drugs handelden. Dat betrof eerst hasj maar evolueerde snel naar cocaïne. Ze sloegen de drugs op in drie garageboxen in Oostende, schrijft het Nieuwsblad.

Lees ook: België: 13 verdachten terecht voor martelmoord op Hilal Makhtout

Bij huiszoekingen in de garageboxen en in de woningen van de beklaagden werd in juni vorig jaar meer dan een kilo cocaïne en ruim 60.000 euro cash geld in beslag genomen. Imad Z. gaf tijdens zijn verhoor toe dat hij al een tweetal jaar drugs verkocht. Volgens de Marokkaan ging het gemiddeld om een kilo cocaïne per maand. Uiteindelijk werd Imad Z. veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en Nour-Eddine G. van vijf jaar effectief. Beiden betwisten niet dat ze drugs verkochten, maar gingen in beroep om een verzoek om een mildere straf in te dienen.

Daar was de procureur-generaal het niet mee eens. "Van mildering kan moeilijk sprake zijn. Het gaat hier om minstens 24 kilo coke met een straatwaarde van 1,2 miljoen euro", aldus justitie. Nour-Eddine G. vertelde namelijk ook dat hij verslaafd was aan coke en tot vier gram per dag gebruikte. "Vier gram per dag, dat is 200 euro of 6000 euro per maand. Ik verdien niet slecht, maar zelfs met mijn wedde van procureur-generaal kan ik dat niet betalen."

Lees ook: Burgemeesters Aboutaleb en De Wever vinden elkaar in strijd tegen cocaïnesmokkel

De twee beschuldigden toonden tijdens de zitting berouw en beloofden hun leven te beteren. Daarom besloot het hof uiteindelijk toch nog om de straf iets te verminderen. Imad Z. kreeg opnieuw vier jaar, waarvan drie effectief en één met uitstel en ook Nour-Eddine G. kreeg strafvermindering. Vijf jaar effectief werd omgezet in vier jaar effectief en een jaar met uitstel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team