Zoeken

Albanese maffia in België "op gelijke voet met de Marokkaanse maffia"

29 maart 2023 - 11:00 - Wereld

©

Volgens commissaris François Farcy, directeur van de federale gerechtelijke politie van Luik, is de Albanese maffia in België even sterk vertegenwoordigd als de Marokkaanse maffia.

"Vandaag staat ze (de Albanese maffia) in de top drie, samen met de Belgisch-Nederlandse en de Marokkaanse organisaties", aldus commissaris François Farcy tegen La Dernière Heure. "De criminele clans staan op gelijke voet. Ze zitten overal in België en in de wereld, en vooral in Brussel en Wallonië, en dan met name in Luik. Hun baronnen zitten verborgen in Dubai, van waaruit ze aan de touwtjes trekken."

Lees ook: Mocro-maffia baart Europol zorgen

De verklaringen volgen op de ontmanteling van een omvangrijke cocaïne- en cannabishandel, georganiseerd over een periode van minstens vier jaar en waarbij clans van de Albanese maffia betrokken waren. In totaal werden 18 personen gearresteerd, van wie er vervolgens 11 werden aangehouden wegens de handel in drugs en de deelname aan een criminele organisatie. Bij 21 huiszoekingen namen de onderzoekers 800 gram cocaïne en versnijdingsmiddelen in beslag die werden verwerkt in een opslagplaats die als werkplaats werd gebruikt.

Lees ook: Mocro Maffia bedreigt Europa en Noord-Afrika

De gerechtelijke politie nam ook cocaïne in beslag, die soms verborgen zat in speciaal ingerichte ruimtes, zoals in de koplampen, het handschoenenkastje of zelfs de hoofdsteunen van voertuigen. Daarnaast werd ook beslag gelegd op apparatuur voor de verpakking en verkoop van cocaïne, zoals weegschalen, doseerzakken, een vacuümverpakkingsmachine, een pers, en andere. "Het is een groot netwerk, zoals we er de laatste jaren veel hebben gezien," zegt François Farcy.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team