Zoeken

Marokkaanse citrusproductie daalt alarmerend

24 april 2024 - 07:00 - Marokko

©

De Marokkaanse citrusteelt lijdt zwaar onder de gevolgen van klimaatverandering. Door een gebrek aan regen is de productie in diverse regio’s, waaronder Berkane, flink gedaald. Dit baart citrustelers zorgen.

Op nationaal niveau wordt een daling van de citrusproductie van 10 tot 20% verwacht, aldus Ahmed Darrab, secretaris-generaal van de Marokkaanse citrustelersvereniging, tegen SNRTnews. Dit percentage varieert per regio en afhankelijk van de mate van regentekort in de verschillende productiegebieden. De daling treft zowel vers fruit als sap, met uitzondering van gebieden met een goede irrigatie-infrastructuur. Vooral in Souss-Massa, een belangrijke citrusregio, is de productie sterk gedaald door het gebrek aan regen.

Lees ook: Europa wil strengere regels voor import citrusfruit uit Marokko

Ook in Berkane heeft de droogte een grote impact gehad op de citrusteelt. De meeste citrusbomen en boerderijen in de oostelijke regio zijn afhankelijk van het Mohammed V-stuwmeer, dat door het gebrek aan regen een aanzienlijk lager waterpeil heeft. De clementineproductie in de oostelijke regio is in 2023 met 70% gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. De telers in de regio hopen op een spoedige terugkeer van regenval om de citrussector te herstellen.

Lees ook: Marokko genoodzaakt landbouwproductie te herzien

Ahmed Darrab sluit niet uit dat het watertekort ook negatieve gevolgen kan hebben voor de export van citrusfruit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team