Zoeken

Tekort aan dadels voor Marokkanen tijdens de Ramadan?

2 februari 2024 - 14:00 - Marokko

©

Met de nadering van de maand Ramadan, heerst er onzekerheid over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van dadels in Marokko.

Dadels zijn een essentieel onderdeel van de Ramadan en worden door Marokkanen massaal geconsumeerd. Gemiddeld consumeert een Marokkaan jaarlijks ongeveer 7 kilogram dadels, aanzienlijk meer dan het wereldwijde gemiddelde van 1 kilogram per persoon, meldt L’Opinion. De vraag naar dit fruit piekt vooral tijdens de Ramadan, die dit jaar in maart plaatsvindt. De droogte heeft echter een negatieve invloed gehad op de productie van dadels, waardoor de beschikbaarheid ervan onder druk staat.

Lees ook: Marokko heeft ambitieuze doelstellingen voor dadelsector

De teelt van dadels in Marokko wordt bemoeilijkt door waterstress; voor de productie van één kilogram dadels is gemiddeld 2000 liter water nodig, tegenover slechts 400 liter voor een kilogram avocado’s. Ondanks dat dadelpalmen bestand zijn tegen droogte, is regelmatige irrigatie cruciaal voor de vruchtontwikkeling.

In 2022 daalde de nationale productie van dadels met 30%, wat neerkomt op een verlies van ongeveer 45.000 ton vergeleken met het voorgaande jaar. Dankzij het Marokko Groen Plan is er een herstel ingezet. Voor het landbouwjaar 2023/24 wordt een productie van 115.000 ton dadels verwacht, een stijging van 6,5% ten opzichte van de 108.000 ton van het vorige jaar.

Lees ook: Zorgen in Marokko door overvloed Algerijnse en Tunesische dadels

De regio Draa-Tafilalet is de grootste producent van dadels in Marokko, goed voor meer dan 79% van de nationale productie met 91.000 ton. Andere regio’s zoals Souss-Massa, Oriental en Laayoune-Sakia El Hamra dragen bij met 21%, ofwel 24.000 ton. In het kader van het Green Generation plan zullen tegen 2030 ongeveer 5 miljoen dadelpalmen worden geplant, met als doel een productie van 300.000 ton te realiseren. Tot die tijd is Marokko afhankelijk van import om aan de nationale vraag te voldoen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team