Zoeken

Nederlandse ambassadeur in Marokko bezoekt tuinbouwstreek Agadir

11 april 2022 - 21:40 - Marokko

©

De Nederlandse ambassadeur in Marokko, Jeroen Roodenburg, heeft een bezoek gebracht aan het tuinbouwgebied van Agadir, waar het Nederlands-Marokkaanse expertisecentrum voor glastuinbouw zal worden gebouwd. Nederlandse onderzoekers en bedrijven zullen er hun kennis, ervaring en technologie inzetten, om bij te dragen aan de modernisering en verduurzaming van de groenteproductie voor de export.

De streek rond Agadir staat bekend voor de citrusteelt. Het uitstekende klimaat en de relatieve nabijheid van de Europese markt, maakten deze regio sinds de jaren zeventig aantrekkelijk voor tuinbouwondernemers. Naast de teelt van citrusvruchten en bonen, werd ook de binnenteelt ontwikkeld van tomaten, paprika’s en komkommers, waardoor de regio een geduchte concurrent van Spaanse producenten is geworden. De laatste jaren zijn er met name in de noordelijke kuststreken tussen Rabat en Tanger, ook steeds meer producenten van zacht fruit, zoals aardbeien, frambozen en zwarte bessen. Nederlandse leveranciers waren er al vroeg bij met zaden, plantgoed en andere kweekbenodigdheden.

Lees ook: Nederlandse ambassadeur in Marokko vertelt over zijn werk

Inmiddels is meer dan 15.000 hectare aan plastic serres in de regio Agadir en wordt de tuinbouwsector met steeds meer uitdagingen geconfronteerd. Op de eerste plaats is er het toenemende gebrek aan zoet water voor irrigatie. De laatste 4 jaar is het erg droog geweest en zijn de reservoirs en grondwaterputten opgedroogd. Verzilting van de bodem en overmatig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen hebben ook ernstige gevolgen voor de kwaliteit van de producten. Als gevolg van de slechte klimaatbeheersing in de kassen zijn de opbrengsten laag, wat de rentabiliteit vermindert. Bovendien stellen consumenten en Europese regelgeving steeds hogere eisen aan voedselveiligheid, gezondheid, kwaliteit en productiemethoden.

Lees ook: Marokko en Nederland werken samen aan drinkwaterproject

Om de glastuinbouw te moderniseren en te verduurzamen zal het Agadir Castle Garden Expertise Centrum samen met Nederland oplossingen op basis van Nederlandse tuinbouwtechnologie onderzoeken. Op het tuinbouwcomplex wordt momenteel een glazen kas van 1 hectare gebouwd, waar Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven samen met hun Marokkaanse partners, onderzoek gaan doen naar passende en betaalbare verbeteringen van de glastuinbouw. De studies hebben bijvoorbeeld betrekking op het efficiënte gebruik van water en meststoffen op de ondergrond, de vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de verbetering van het kasklimaat. Maar ook het hergebruik van water en de behandeling van plastic afval worden bestudeerd, staat te lezen op de website van het Nederlandse ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Lees ook: Nederlandse ambassadeur in Marokko vertelt over zijn werk

In maart van dit jaar bracht de Nederlandse ambassadeur, Jeroen Roodenburg, een bezoek aan de bouwplaats om de voortgang en de werkzaamheden te bespreken in het kader van het samenwerkingsprogramma voor onderzoek, onderwijs, opleiding van landbouwers en de demonstratie van Nederlandse technologie. Verwacht wordt dat de kas in juli van dit jaar klaar zal zijn en dat de eerste teeltcyclus op 1 september van start zal gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team