Zoeken

Marokkaanse ambachtslieden "willekeurig" vastgehouden in Algerije

19 april 2024 - 10:00 - Wereld

©

Marokkaanse zellige-ambachtslieden zijn gearresteerd en vastgezet in Tlemcen, Algerije. Ze worden beschuldigd van het houden van verboden demonstraties na de moord op één van hen en tegen hun werkgevers die hen al maandenlang niet meer betalen.

Assabah meldt dat tientallen Marokkaanse staatsburgers, afkomstig uit de steden Taza en Fez, al enkele dagen "arbitrair" worden vastgehouden in Algerije. Deze Marokkaanse ambachtslieden protesteerden tegen de beslissing van een Algerijnse rechtbank om de moordenaar van één van hun collega’s, tot slechts vier maanden gevangenisstraf te veroordelen. De dader is een Algerijnse officier in de regio Sidi Bel Abbes.

Lees ook: Marokkanen riskeren 20 jaar gevangenisstraf in Algerije

Deze straf heeft "verontwaardiging gewekt bij Algerijnse mensenrechtenverdedigers". "De obsessie van Algerijnse korporalen met Marokkaanse zellige en met de toe-eigening van alles wat Marokkaans erfgoed is, heeft een zodanig niveau bereikt dat Marokkaanse ambachtslieden nu in dit land worden vastgehouden", betreurde Brahim El Ghaouti, een specialist in Marokkaans erfgoed, geciteerd door de krant.

De specialist, die vele jaren in Algerije heeft gewoond, vertelt dat veel Marokkaanse ambachtslieden het slachtoffer zijn geworden van oplichting en diefstal van hun documenten, en vervolgens gevangen zijn gezet nadat ze hun salaris hadden opgeëist. Anderen werden het slachtoffer van mishandeling voordat ze van hun bezittingen werden beroofd.

Lees ook: Erfgoed: Marokko beschermt zich tegen Algerije

Algerijnen bieden Marokkaanse ambachtslieden interessante salarissen aan, met de belofte dat ze bedrijven kunnen oprichten die gespecialiseerd zijn in Marokkaanse zellige en pleisterwerk. Maar uiteindelijk worden ze uitgebuit op het werk en van hun bezittingen beroofd. El Ghaouti zegt een lijst te hebben van Marokkaanse ambachtslieden die "door het geld van de korporalen werden gelokt", en vervolgens werden mishandeld en van hun bezittingen beroofd nadat ze de wens hadden geuit om terug te keren naar Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team