Zoeken

Marokkaanse ambachtslieden in Algerije uitgebuit

20 maart 2024 - 11:00 - Wereld

©

Zijn Marokkaanse ambachtslieden die legaal of illegaal in Algerije verblijven het slachtoffer van uitbuiting en mishandeling? Meerdere bronnen berichten over schrijnende praktijken.

Volgens Assabah zouden hooggeplaatsten in Algerije tussenpersonen inzetten om Marokkaanse ambachtslieden te rekruteren. Deze gespecialiseerde werknemers zijn in trek op de Algerijnse markt, met name in de hotelsector waar traditionele Marokkaanse gipsplaat- en schildertechnieken geliefd zijn.

Lees ook: Qatar Airways start nieuwe vlucht naar Marokko

De Marokkaanse ambachtslieden ondervinden grote moeilijkheden om naar Marokko terug te keren. Ze zijn het slachtoffer van criminele organisaties die hen uitbuiten en valse beloften doen over een overtocht naar Europa. Een getuige die wel terugkeerde naar Marokko, vertelt dat zijn landgenoten op bouwplaatsen worden uitgebuit onder onmenselijke omstandigheden. Onderzoeker Brahim Al Ghouti bevestigt dit beeld.

Lees ook: Amerikanen dol op Marokkaanse ambacht

De legale positie van Marokkaanse ambachtslieden in Algerije is eveneens zorgwekkend. Ze worden opgeroepen door Algerijnse zakenlieden, prominenten en veiligheidsfunctionarissen om hun luxe verblijven in Algiers te decoreren. Deze ambachtslieden worden "mishandeld en uitgebuit. In verschillende gevallen worden hun papieren en paspoorten in beslag genomen tot het werk is afgerond," onthullen andere getuigen aan Assabah. Ze worden in sommige gevallen zelfs "bedreigd met opsluiting."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team