Zoeken

Algerijnse ontwerpster in Parijs bedreigd om Marokkaanse kaftan

7 mei 2024 - 16:00 - Cultuur

©

Een Algerijnse ontwerpster die exposeert op de Foire de Paris Porte de Versailles (1-12 mei) stelt bedreigingen te hebben ontvangen van in Frankrijk woonachtige Marokkanen vanwege haar kaftans.

De herkomst van de kaftan is al langer een twistpunt tussen Marokkanen en Algerijnen. De zaak begon met bezoeken aan de stand van de Algerijnse couturière Lina Boussaha en de verspreiding van een video over de stand Algerije door de Algerijnse influencer Iyas. De Algerijnse ontwerpster exposeerde haar kaftans en gandoras. Het zien van Marokkaanse kaftans op een Algerijnse stand zou de Marokkanen niet hebben behaagd. "Ze kwamen mijn kaftans bekijken. Daarna begonnen de bedreigingen. Op mijn Instagram-account vroegen ze me om de kaftans te verwijderen, anders zouden ze me aangeven bij de beursleiding. Ik heb geweigerd," vertelt Lina Boussaha aan TSA.

Lees ook: Erfgoed: Algerije probeert Marokko te slim af te zijn

De Marokkanen hebben inderdaad een verzoek ingediend bij de directie van de Foire de Paris en geëist dat de kaftans van de Algerijnse ontwerpster worden verwijderd. Er vonden daarop gesprekken plaats tussen verantwoordelijken van de beurs en Lina. "Ze kwamen, de verantwoordelijke van de stand Algerije legde hen uit waar het om ging, namelijk dat de kaftan niet Marokkaans is, en dat de Marokkanen het gewend zijn om op deze manier tegen Algerijnse ambachtslieden te ageren," legt de 31-jarige couturière uit.

Lees ook: Algerije wil zich Marokkaanse kaftan toe-eigenen

In de nasleep van de bedreigingen kreeg Lina steun van de verantwoordelijken van de Algerijnse ambassade in Parijs. Ze kwamen ter plaatse om de ontwerpster gerust te stellen. "De kaftan is van Turkse oorsprong. Hij is ontwikkeld in Algerije. De eerste kaftan is gemaakt en geborduurd in mijn stad, Constantine. In de loop van de tijd hebben onze ambachtslieden kaftans gecreëerd door er moderne accenten aan toe te voegen, op basis van wat we hebben aan kleding en andere materialen om ze te maken," aldus de jonge couturière.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team