Zoeken

Erfgoed: Marokko beschermt zich tegen Algerije

9 augustus 2023 - 21:00 - Cultuur

©

Na de poging van Algerije om zich de "Ntaâ"-kaftan van Fez toe te eigenen, heeft Marokko besloten zijn immateriële erfgoed, bestaande uit talrijke traditionele vaardigheden, te beschermen. Internationaal erkende juridische maatregelen zullen binnenkort worden toegepast.

"Om de politisering van bepaalde dossiers met betrekking tot de Marokkaanse cultuur te vermijden (inschrijving van erfgoed bij UNESCO), zullen we internationaal erkende juridische maatregelen invoeren om ons immaterieel erfgoed, samengesteld uit vele traditionele vaardigheden, te beschermen," legt minister Mehdi Bensaïd van Cultuur uit aan Medias24. Hij verzekert dat de in ontwikkeling zijnde maatregelen een hindernis vormen voor eventuele buitenlandse pogingen om de Marokkaanse knowhow over te nemen. Dit doel zal worden bereikt dankzij gezamenlijke acties van de ministeries van Ambachten en Cultuur en de nationale industrie. Daarbij zullen een maximaal aantal labels moeten worden geregistreerd bij het Marokkaanse Bureau voor Industriële en Commerciële Eigendom (OMPIC).

Lees ook: Hadra, het Marokkaans erfgoed dat Algerije wil stelen

Het bureau heeft intussen een zestigtal labels geregistreerd. De minister merkt op dat ambachtslieden uit Fez erin slaagden beroep aan te tekenen tegen het Duitse sportmerk Adidas, dat het zellige-motief van de spirituele hoofdstad van Marokko had gebruikt voor een Algerijnse voetbalshirt. Volgens Bensaïd moet dit voorbeeld worden gevolgd om de vaardigheden van Marokkaanse ambachtslieden te labelen, eerst op nationaal niveau bij het OMPIC, en daarna internationaal. De twee ministeries zullen daarom ambachtslieden moeten aanmoedigen om Marokkaanse benamingen te registreren die uiteindelijk het gehele immateriële erfgoed van het koninkrijk zullen dekken. In dezelfde dynamiek zal het OMPIC ook de knowhow met betrekking tot Marokkaanse tradities moeten erkennen, zoals de manier om een huwelijk te organiseren en de henna-ceremonie, waarvan sommige buurlanden de oorsprong zouden kunnen betwisten.

Lees ook: Marokko vecht voor erkenning kaftan na claimen Algerije

"Eens we internationaal erkende juridische waarborgen hebben geïmplementeerd, zullen degenen die culturele toe-eigening nastreven minder geneigd zijn om dit opnieuw te doen," aldus de minister, die ook rekent op de inzet van de burgermaatschappij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team