Zoeken

Algerije beschuldigd van ’stelen’ Marokkaanse zellige (foto’s)

30 september 2022 - 10:00 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Jeugd, Cultuur en Communicatie heeft advocaat Mourad El Ajouti ingeschakeld om een formele waarschuwing te sturen naar Adidas voor het "stelen" van Marokkaanse zellige-motieven, in de ontwerpen van het Algerijnse voetbalshirt.

In de waarschuwing gericht aan Kasper Rorsted, CEO van de Adidas-groep op het hoofdkantoor in Duitsland, schrijft Mourad El Ajouti dat de gebruikte "Marokkaanse zellige" in feite een "culturele toe-eigening" is. Dit betreft "de handeling waarbij een persoon of een organisatie zich een traditionele culturele uiting uit een andere cultuur toe-eigent, zonder toestemming, bronvermelding of vergoeding, op een manier die schade berokkent aan de houders van de betrokken traditionele cultuuruiting".

Lees ook: Algerije wil zich Marokkaanse kaftan toe-eigenen

De advocaat deelde de Adidas CEO mee "dat de in het ontwerp gebruikte motieven geïnspireerd zijn op motieven die te vinden zijn in de monumenten van de Medina van Fez en in de site van Chellah, die in 1981 en 1985 op de werelderfgoedlijst van de Unesco werden geplaatst". Hij maant het bedrijf aan om de teams te vragen bovengenoemde collectie binnen 15 dagen na ontvangst van de ingebrekestelling terug te trekken, of middels een adequate communicatie duidelijk te maken dat de voor de shirts gebruikte ontwerpen van Marokkaanse oorsprong zijn, en eventueel een deel van de winst over te maken aan de Marokkaanse ambachtslieden, die de rechthebbenden zijn.

Lees ook: Melhoun en Dakka Marrakchia op ICESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed

Het ministerie van Jeugd, Cultuur en Communicatie is voornemens alles in het werk te stellen om het Marokkaanse erfgoed in de wereld te verdedigen en om dit soort praktijken aan de kaak te stellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team