Zoeken

Onderhandelingen zeeverbinding Marokko-Portugal bijna afgerond

29 juni 2021 - 16:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Binnenkort is het voor de Marokkaanse diaspora mogelijk om via de Portugese haven in Portimão de haven Tanger Med te bereiken. Portugal en Marokko zijn bezig met de afronding van de laatste details voor de lancering van deze nieuwe veerdienst.

Het lijkt erop dat de haven van Portimão gaat profiteren van de annulering van Operatie Marhaba via de havens van Spanje. Voor Marokkanen die in Portugal en Spanje wonen is deze nieuwe zeeverbinding een uitkomst om deze zomer alsnog op een betaalbare manier hun vakantie in Marokko te kunnen vieren. Het was al wel mogelijk om naar het koninkrijk te reizen via de Italiaanse haven van Genua en de Franse havens van Sète en Marseille. Naar verwachting zullen er dagelijks 4000 wereld-Marokkanen via de lijndienst tussen Portugal en Marokko worden vervoerd.

Lees ook: Marokko en Portugal akkoord over opening zeeverbinding eind juni

De Portugese politicoloog Raul Braga Pires vertelt in een interview met de Spaanse krant El Confidencial dat ook Spanje zal profiteren van de nieuwe veerdienst. Uit een enquête van de Portugees-Marokkaanse Kamer van Koophandel en Industrie die is gehouden onder Portugese particulieren en bedrijven, blijkt dat 69,8% van de ondervraagden denkt zijn zakelijke belangen in Marokko beter te kunnen behartigen en toont 90,3% interesse om het koninkrijk als toerist te bezoeken.

Volgens Pires is Marokko na de Portugees sprekende landen, de belangrijkste partner van Portugal op het Afrikaanse continent. Wel is er op het gebied van migratie een grote uitdaging volgens de politicoloog, na de aankomst van Marokkaanse migranten op de stranden van de Algarve in oktober vorig jaar. De migranten waren per boot vertrokken vanuit de Marokkaanse stad El Jadida.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team