Zoeken

Uitstel zeeverbinding Portugal-Tanger Med is nog geen afstel

13 juli 2021 - 16:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Een paar weken geleden zijn Marokko en Portugal begonnen met de onderhandelingen over de totstandkoming van een maritieme verbinding tussen de haven Portimão en Tanger Med. Hoewel het lang stil is over het verloop van de onderhandelingen en het de vraag is of de verbinding er überhaupt gaat komen, meldt een welingelichte bron dat het project nog steeds in leven is.

Het was de bedoeling dat de nieuwe lijndienst tussen Portugal en Marokko een aanvulling zou zijn op het bestaande aanbod van de uitzonderlijke editie van Operatie Marhaba die dit jaar op touw is gezet om zoveel mogelijk wereld-Marokkanen de kans te geven om naar Marokko te reizen. Hoewel er al volop gespeculeerd wordt over de annulering van deze verbinding, blijkt onder andere uit een bericht op de officiële website van de Portugese haven dat dit niet het geval is. "Op dit moment is het nog steeds niet mogelijk om te bevestigen of de link tot stand zal worden gebracht. De operationele omstandigheden van de haven van Portimão worden beoordeeld, in samenwerking met de reders en verschillende autoriteiten, om een veerverbinding tussen Portimão en Tanger te starten", zo staat er op de website vermeld.

Lees ook: Veerdienst Portugal-Tanger definitief geannuleerd

De Marokkaanse website Challenge heeft echter gesproken met een bron die nauw betrokken is bij de onderhandelingen over de nieuwe lijndienst. Een van de obstakels die het tot nu toe nog onmogelijk maken om de verbinding te lanceren is de status van de haven van Portimão. De haven is officieel niet de buitengrens van Portugal waardoor het ontbreekt aan een douane-infrastructuur voor de controle van paspoorten en voertuigen. Volgens de bron zijn er gesprekken hierover met de Dienst Buitenlanders en Grenzen (SEF), de douane, de Portugese Republikeinse Nationale Garde (GNR), de havenautoriteit, de politie en de Marokkaanse ambassade in Portugal.

Het feit dat de onderhandelingen nog altijd gaande zijn, geeft volgens de bron de hoop dat de zeeverbinding tussen Marokko en Portugal er daadwerkelijk gaat komen. Momenteel staat de lancering nog steeds gepland op 15 juli of 1 augustus. In tegenstelling tot eerdere berichten waarin werd aangekondigd dat het project geannuleerd zou zijn, blijkt uit deze informatie van Challenge dat er nog altijd een kans is dat wereld-Marokkanen deze zomer vanuit Portugal naar Marokko kunnen reizen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team