Zoeken

Marokko en Nederland bundelen krachten

15 februari 2024 - 20:00 - Marokko

©

Nederlandse en Marokkaanse experts gaan samenwerken om de Marokkaanse tuinbouwsector te verduurzamen. De focus ligt op optimaal waterbeheer, sluitende ketens en weerbare planten.

Op 27 februari bezoekt Annetje Ottow, bestuursvoorzitter van Universiteit Leiden, het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR) in Rabat. Daar zal ze met vertegenwoordigers van kennisinstellingen, bedrijven en overheden uit beide landen de kansen voor samenwerking bespreken.

Lees ook: Marokko en Nederland openen demonstratiecentrum voor tuinbouw in Agadir

De samenwerking is een uitvloeisel van een intentieverklaring die in november 2023 is getekend. Doel is om een impactcluster te ontwikkelen, een wetenschappelijke agenda te bouwen en onderwijsactiviteiten op te zetten voor een duurzame Marokkaanse landbouw.

De wereldbevolking groeit, en er is steeds meer vraag naar voedsel. Duurzame teelt in kassen kan een deel van de oplossing bieden. Marokko heeft al veel ervaring met kassenteelt, en Nederland heeft veel kennis over waterbeheer, technologie en ketenregie. Door samen te werken kunnen beide landen hun expertise delen en van elkaar leren.

De komende maanden worden er verschillende activiteiten georganiseerd om de samenwerking vorm te geven. In februari bezoeken Marokkaanse experts Nederland om kennis te maken met Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. In maart vindt er in Rabat een seminar plaats over duurzame tuinbouw.

Lees ook: Nederland deelt agrokennis met Marokko

De verwachting is dat de samenwerking zal leiden tot nieuwe kennis en technologieën die de Marokkaanse tuinbouwsector duurzamer zullen maken. Dit kan banen creëren, de voedselzekerheid verhogen en het milieu beschermen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team