Zoeken

"Ma Andi Mangoul", theaterstuk over relatie tussen politie en burgers in België

30 december 2020 - 19:20 - Cultuur

©

Met het toneelstuk ‘Ma Andi Mangoul’ (Ik heb niets te zeggen) in het Arabisch, bevragen Salim Haouach en Mohamed Allouchi de relatie tussen politie en burgers. "Voor sommigen is de politie veiligheid, voor anderen angst."

Salim Haouach, regisseur, acteur en artistiek directeur van ASBL Ras el Hanout, hoorde van zijn vader dat hij in 1987 de Arabische taal had onderwezen aan politieagenten, omdat die toen de ambitie hadden om dichter bij minderheden in België te staan. Dat verhaal intrigeerde hem en hij wilde er graag op zijn manier meer bekendheid aan geven, op de planken, vertelt hij aan La Dernière Heure.

Samen met Mohamed Allouchi, acteur en regisseur, dook hij in de archieven van het pilootproject van de politie. Ze voerden ook gesprekken met de vader van Salim en enkele politieagenten en organiseerden een reeks workshops over de politie met vrijwillige burgers. "Tijdens de lockdown waren er heel wat situaties die het gevoel van onrechtvaardigheid versterkten, zoals het verschil in aanpak van feestvierders naar gelang hun wijk en achtergrond", legt Mohamed Allouchi uit. "Voor sommigen staat de politie voor veiligheid en voor anderen is het synoniem met angst".

"Het betwisten van de gevestigde orde is ook een teken van integratie", vervolgt Salim Haouach. "We beschouwen dit land als het onze, dus we zeggen tegen onszelf dat dit verschil in behandeling niet normaal is." De twee Brusselaars vragen zich ook af wat de missies zijn die burgers aan de politie geven, hoe politiemensen dit beleven en nog meer beschouwingen, die allemaal te zien zullen zijn in het toneelstuk ‘Ma Andi Mangoul’. Omwille van de coronacrisis is het voorlopig wel uitgesteld naar de maand april.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team