Zoeken

Marokkaans gezin slachtoffer politiegeweld in Gestapo-stijl in België

4 januari 2021 - 20:40 - Wereld

©

Een Molenbeekse familie kreeg een gespierde tussenkomst van de Belgische politie als nieuwjaarsgeschenk. Het gezin, dat nog steeds in shock is, klaagt over een gewelddadige interventie terwijl de politie het tegendeel beweert.

Op oudejaarsavond rond 22.00 uur, gooiden tieners vuurwerk op straat voor het huis. Ze luisterden niet naar familieleden die hen vroegen om daarmee op te houden. De politie werd gealarmeerd door het lawaai van vuurwerk. Tegen dhnet zegt vader des huizes en bakker Rachid, dat een aantal jongeren uit angst voor de politie zijn huis zijn binnengelopen om zich te verstoppen. "Er zijn er drie, vier, vijf die ik niet echt ken," legt hij uit.

"Toen de politie aan de deur stond duwden ze me opzij en gingen ze naar binnen en ook naar de bovenverdieping", zegt Faris, de broer van Rachid (...) Ik hoorde de deurbel en nog voor ik de deur kon openen, brak de politie de deur open met een stormram, ze trapten de deur in en hielden me onder schot," voegt hij er aan toe. Sommige agenten gingen naar de kelder en anderen gingen naar boven. Toen hun 76-jarige moeder weg wilde gaan vanwege het lawaai, "namen ze haar bij de arm en verboden haar om naar buiten te gaan", legt Rachid uit. Hij benadrukt dat ze werden behandeld alsof ze islamistische terroristen waren, of erger nog, dieren. "Het is eenvoudig, het was de Gestapo". Op de derde verdieping werden de ondergedoken tieners gearresteerd.

Deze versie wordt tegengesproken door de politie van Brussel West, die ook in Molenbeek werkzaam is. Ze geven aan dat "verschillende jongeren en volwassenen na de avondklok met vuurwerk op straat gooiden en het huis zijn binnengetreden met toestemming van de bewoners". De politie zegt dat ze na 30 minuten aanbellen en voor een gesloten deur te hebben gestaan, contact hebben genomen met de magistraat van dienst die toestemming gaf om het huis binnen te gaan. "We hebben daarom de toegang geforceerd", zegt woordvoerster Caroline Vervaet. In totaal zijn er zeven mensen aangehouden, inclusief mensen die niet in het huis wonen. Verder is de huiszoeking goed verlopen, feliciteerde ze zichzelf.

Deze versie belet Rachid niet om een ​​klacht in te dienen. "Als ik kijk naar de toestand waarin ze mijn huis en mijn moeder hebben achtergelaten. Ze hadden geen mandaat," zegt hij verontwaardigd.

Bladna.nl