Zoeken

Luchtverkeer Marokko vanaf vrijdag verstoord door staking

19 december 2022 - 19:00 - Marokko

©

Het luchtverkeer in Marokko zal in de komende dagen waarschijnlijk worden verstoord. Marokkaanse luchtverkeersleiders hebben besloten om vanaf vrijdag 23 december in staking te gaan voor een periode van 15 dagen. Tijdens deze periode zal slechts een minimale dienstverlening worden aangeboden.

De meest recente vergadering tussen minister Younes Sekkouri van Werkgelegenheid, en de vertegenwoordigers van de luchtverkeersleiders, heeft geen einde kunnen maken aan het conflict tussen de professionals en de directie van de Nationale Luchthavendienst (ONDA), schrijft Le360.

Lees ook: Marokko: luchtverkeersleiders annuleren staking

De belangrijkste eis van de luchtverkeersleiders is de invoering van de afgesproken herwaardering van het salaris, die opgenomen is in een memorandum van overeenstemming, ondertekend in 2019 door de directie van het de ONDA. De premie werd ook besproken tijdens de onderhandelingen in augustus van vorig jaar met de directie van de ONDA en drie maanden geleden, in oktober 2022, tijdens een vergadering met het ministerie van Werkgelegenheid.

De bonus, die bekend staat als de "ATM-bonus" (Air traffic management), werd niet vermeld in de voorwaarden van het memorandum van overeenstemming dat in 2019 werd gesloten. Het verenigde nationale bureau van luchtverkeersleiders, aangesloten bij de Democratische Confederatie van de Arbeid (CDT), heeft daarom een staking aangekondigd van 15 dagen, die ingaat op vrijdag 23 december 2022. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor bepaalde vluchten, zoals militaire, medische en humanitaire vluchten.

Lees ook: Marokko wint 55% terug van pre-pandemie luchtverkeer

De luchtverkeersleiders werden herhaaldelijk verzocht geduldig te zijn vanwege de moeilijkheden van de ONDA en de gevolgen van twee jaar pandemie die tot opeenvolgende verliezen hebben geleid van 2 miljard dirham in 2020 en 1,6 miljard dirham in 2021.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team