Zoeken

Staking luchtverkeersleiders geannuleerd in Marokko

24 december 2022 - 08:00 - Marokko

©

Het verenigde nationale bureau van luchtverkeersleiders in Marokko heeft na een lange vergadering op het ministerie van Economische Integratie besloten om de geplande staking van luchtverkeersleiders met 15 dagen uit te stellen. De staking moest op 23 december van start gaan.

Een driejarig sociaal akkoord werd bereikt na marathononderhandelingen van meer dan 15 uur. Op de vergadering waren de minister van Economische Integratie, Younes Sekkouri, de secretaris-generaal van het ministerie van Vervoer en de directeur-generaal van de nationale luchthavendienst (ONDA) aanwezig volgens Le360.

Lees ook: Luchtverkeer Marokko vanaf vrijdag verstoord door staking

De centrale eis van de luchtverkeersleiders, die aangesloten zijn bij de Democratische Confederatie van de Arbeid (CDT), betreft de invoering van een afgesproken herwaardering van het salaris. Het betreft een premie waar een akkoord over is afgesloten en die ook reeds opgenomen is in een memorandum van overeenstemming, ondertekend in 2019 door de directie van de ONDA. De premie, bekend als de "ATM-bonus" (Air traffic management), werd opnieuw besproken tijdens onderhandelingen met de ONDA in augustus en oktober, op het ministerie van Werkgelegenheid.

Lees ook: Marokko verwacht nieuwe staking luchtverkeersleiders

De luchtverkeersleiders werden herhaaldelijk verzocht om te wachten vanwege de moeilijkheden bij de ONDA, die het gevolg zijn van twee jaar pandemie en opeenvolgende verliezen van 2 miljard dirham in 2020 en 1,6 miljard dirham in 2021.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team