Zoeken

Koning Mohammed VI trots op Leeuwinnen van de Atlas

7 augustus 2023 - 22:00 - Sport

©

Aangemoedigd door Koning Mohammed VI, maken Ghizlane Chebbak, middenveldster en kapitein van de Leeuwinnen van de Atlas, en haar teamgenoten grote indruk. De speelsters, die dinsdag Frankrijk treffen in Adelaide, zijn een rolmodel geworden voor vele meisjes in de MENA-regio.

In korte tijd hebben de Leeuwinnen van de Atlas de harten van de Marokkanen veroverd. Van hun schitterende deelname aan de Afrika Cup 2022 tot hun historische kwalificatie voor de achtste finales van het WK-2023, zijn de Marokkaanse speelsters de geschiedenis ingegaan. Deze knappe prestaties zijn het resultaat van de inspanningen – sinds 2017 – van de Marokkaanse voetbalbond (FRMF) onder leiding van Fouzi Lekjaa, de vastberaden inzet van de speelsters en de betrokkenheid van Koning Mohammed VI. De monarch aarzelt niet om het Marokkaanse vrouwenteam aan te moedigen. Na hun nederlaag in de finale van de Afrika Cup 2022 tegen Zuid-Afrika in het Moulay Abdellah-complex in Rabat, had Mohammed VI de kapitein van de Leeuwinnen van de Atlas gebeld om haar te troosten en het hele team te feliciteren.

Lees ook: FIFA viert historische overwinning Atlas Leeuwinnen

"Hij [Koning Mohammed VI] zei dat hij erg trots was op het team, ’huil niet, we zijn blij voor je’," vertelde Khadija Illa, voorzitter van de Nationale Vrouwenvoetbal Liga, aan CNN na de wedstrijd. "Onze Koning belt niet iedereen. Het geeft ons een boost om te weten dat de Koning naar vrouwenvoetbal kijkt." Het was ook het hoogtepunt van de carrière van Chebbak, die nu ontelbare jonge meisjes in de Arabische en moslimwereld inspireert. De dochter van de voormalige Marokkaanse international Larbi Chebbak werd uitgeroepen tot "vrouw van het toernooi" tijdens de Afrika Cup 2022. "Ik denk altijd aan mijn vader en zijn advies, want hij is altijd mijn eerste supporter geweest," zei de kapitein van de Leeuwinnen van de Atlas in een interview met de Afrikaanse Voetbalconfederatie (CAF).

Lees ook: Marokko-Frankrijk: slecht nieuws voor Frans elftal

Dinsdag zullen Chebbak en haar teamgenoten Frankrijk treffen in de achtste finales van het WK voor vrouwen. Deze ongekende confrontatie zal om 20.30 uur lokale tijd plaatsvinden in het Hindmarsh Stadium in de Australische stad Adelaide. De Leeuwinnen van de Atlas, nieuwkomers in de competitie, zullen proberen hun ticket voor de kwartfinales te bemachtigen. De Franse ploeg daarentegen mikt op een vierde opeenvolgende kwalificatie voor de kwartfinales.

Bladna.nl