Zoeken

Klinische proeven in Marokko: vergoeding voor vrijwilligers

13 maart 2021 - 14:00 - Marokko

©

Vrijwilligers die in Marokko aan klinische proeven deelnemen kunnen voortaan aanspraak maken op vergoedingen, volgens een door het ministerie van Volksgezondheid vastgestelde schaal. De onderzoeker moet ook op voorhand een boekje bezorgen, waarin wordt verklaard dat het gebruik van het geneesmiddel geen enkel risico vormt voor de vrijwilliger, aldus een door de regering goedgekeurd ontwerpdecreet.

Het project in verband met de uitvoering van wet nr. 28-13, voorziet in vergoedingen waarvan het maximumbedrag dat aan vrijwilligers kan worden betaald, wordt vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid en gevalideerd door het ministerie van Economie en Financiën, meldt Al Massae.

In hetzelfde ontwerp wordt bepaald dat de onderzoeker of arts, vóór elke werving, met de vrijwilliger moet overleggen om het geplande onderzoek uit te leggen. Hij moet de deelnemers ook een document geven dat hen in staat stelt om hun instemming op elk moment terug in te trekken. Volgens artikel 3 van het ontwerp, wordt het onderzoek voor bovengenoemde personen opgeschort, zodra zij het document over de intrekking van de toestemming ondertekenen en een ontvangstbewijs van de onderzoeksarts ontvangen.

Voorts zijn er maatregelen genomen om vrijwilligers die aan dergelijke biomedische onderzoeken deelnemen te beschermen. Een onderzoeker, dienstverlener of tussenpersoon die een persoon opzettelijk in gevaar brengt of blijvend invalide maakt, wordt veroordeeld tot drie tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 500.000 dirham. Dezelfde sanctie wordt opgelegd aan eenieder die biomedisch onderzoek verricht op een persoon zonder vooraf zijn of haar toestemming te hebben verkregen, zo wordt in het ontwerpdecreet benadrukt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team