Zoeken

Marokkaanse onderzoeker belooft universeel vaccin tegen corona

14 april 2021 - 15:40 - Marokko

©

Sinds het verschijnen van de coronapandemie, is het alle hens aan dek onder wetenschappers en onderzoekers. Lbachir BenMohamed, een Amerikaans onderzoeker van Marokkaanse afkomst en de directeur van het laboratorium voor immunologisch onderzoek van de Universiteit van Californië-Irvine, ontwikkelt momenteel een universeel vaccin tegen alle bekende en toekomstige coronavirussen.

In een interview met Jeune Afrique zegt Lbachir, afkomstig uit het Marokkaanse dorp Tagante, dat hij momenteel met zijn teams aan de Universiteit van Californië in Irvine werkt aan een universeel vaccin dat bescherming kan bieden tegen alle vormen van het coronavirus die reeds bekend zij en ook nog zullen komen. Want, zo legt hij uit, Covid-19 is noch de eerste noch de laatste pandemie die door een coronavirus wordt veroorzaakt. Enkele maanden na het opduiken van het SARS-CoV-2 coronavirus doken drie varianten op in Zuid-Afrika, Brazilië en Engeland. Maar al snel ontwikkelden deze varianten een "immuniteit" die hen beschermt tegen vaccins. Vandaar het idee om een universeel vaccin te ontwikkelen dat resistent is tegen alle varianten.

Dit vaccin zal niet alleen gericht zijn tegen het Spike-eiwit, maar tegen de gehele genetische opmaak die alle varianten en stammen van het virus gemeen hebben. Momenteel test het team vijftien universele kandidaat-vaccins bij muizen, om het meest doeltreffende te selecteren rond eind 2021 of begin 2022 en dan over te kunnen gaan op klinische proeven bij mensen. Het is echter van essentieel belang om zich te laten vaccineren met de huidige vaccins, om zichzelf en anderen te beschermen en de economie te redden, benadrukt de Marokkaanse onderzoeker.

Bovendien heeft de Amerikaanse regering voor de ontwikkeling van dit vaccin 4 miljoen dollar vrijgemaakt, naast particuliere financiering. Dankzij deze middelen kan het team van Lbachir zich concentreren op het zo snel mogelijk behalen van een resultaat. De Amerikaanse immunoloog van Marokkaanse afkomst heeft zijn proefschrift in Frankrijk verdedigd, maar verkoos uiteindelijk aan de slag te gaan in Noord-Amerika, omdat dit een paradijs is voor onderzoekers en openstaat voor innoverende projecten, zegt hij. Anderzijds heeft Frankrijk, ondanks zijn grote onderzoekers en onderzoekscentra, nog steeds geen vaccin ontwikkeld, omdat het nemen van risico’s er niet gewaardeerd wordt, aldus Lbachir.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team