Zoeken

Klant uit bar in Spanje gezet wegens racisme tegen Marokkaan

10 augustus 2022 - 19:00 - Wereld

©

Voor het maken van "xenofobe" opmerkingen over een Marokkaan werd een klant door de uitbater van de Club Náutico in Castrelo de Miño in Galicië (Noord-Oost Spanje) uit de bar gezet.

Dosi Veiga, de uitbater van de club, beschreef het incident in een bericht op Twitter dat viraal ging. Hij legde uit dat een man die zaterdag met zijn gezin iets ging drinken, de kelner, een 17-jarige Marokkaan die zijn eerste baantje had, met racistische scheldwoord had benaderd. "Zeg hem dat hij het komt halen en dat een Spanjaard zich met mij bezighoudt," schreeuwde de gast tegen de jongeman. Deze was twee jaar geleden naar Galicië gekomen en heeft nog steeds moeite Spaans te verstaan en te spreken.

Lees ook: Marokkaans gezin slachtoffer racisme in Barcelona

Een andere ober bracht de manager op de hoogte van de situatie en besloot met de klant te spreken. Hij werd "arrogant" toegesproken en dreigde de Guardia Civil te bellen terwijl hij racistische opmerkingen bleef maken. Andere klanten, overdonderd door de denigrerende opmerkingen van de klant, verzochten Dosi Veiga vervolgens om de gast het café uit te zetten.

"Zonder zijn stem te verheffen of een schandaal te veroorzaken", nam de cafébaas de drankjes van de tafel van de klant, waarop de klant en zijn gezin opstonden en vertrokken. Zonder evenwel te betalen. De andere familieleden "waren behoorlijk in verlegenheid gebracht" door het gedrag van de man. Hij zou zelfs op een uithangborden van een winkel hebben gespuugd toen hij de club verliet.

Lees ook: Spanje: twee jaar cel voor aanzetten tot geweld tegen Marokkanen

"Moha verdient ieders respect, net als iedereen. Hebben we 13,70 euro verloren? Nee," vertelde Veiga aan Faro de Vigo. De andere klanten applaudisseerden voor de manager. "Wij stellen de regels, de veiligheid en onze waardigheid boven onbeleefde klanten," benadrukte Veiga.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team