Zoeken

Taxichauffeurs in Melilla willen in Marokko werken

15 augustus 2022 - 20:20 - Wereld

©

Sinds de grens gesloten is wegens een gezondheidscrisis, kunnen taxi’s Marokko niet meer binnen. Hoewel de grenzen in mei werden heropend, is de situatie niet veranderd als gevolg van de nieuwe regels voor het reizigersverkeer. Aan beide zijden van de grens moet een paspoort worden getoond voordat de grens kan worden overgestoken.

Dit heeft het reizen aanzienlijk beperkt en leidt tot lange rijen aan de grens bij Beni Ensar. Daarom zijn de regeringsdelegatie en het Spaanse ministerie van Milieu van oordeel dat het momenteel niet verantwoord is taxi’s in Marokko toe te laten. Beide instanties verklaarden dat een aantal taxi’s de autonome stad niet kunnen verlaten om naar Marokko te rijden zonder opnieuw bij te tanken. Ook verklaarden zij dat geen enkele klant zou aanvaarden om twee uur aan de grens te wachten terwijl de taximeter loopt.

Lees ook: Marokko reguleert beroep taxichauffeur

Het beste is een taxi naar de grens te nemen, die te voet over te steken en in Marokko een andere taxi te nemen. Het hoofd van het departement Milieu, Hassan Mohatar, lichtte toe dat taxichauffeurs de grens mogen oversteken "als zij een douanedocument hebben". Hij benadrukte ook dat Marokkaanse taxi’s ook geen passagiers naar Melilla mogen vervoeren.

Inwoners van de autonome stad hebben aangegeven dat zij in het centrum van de stad moeilijk taxi’s konden vinden omdat deze allemaal aan de grens staan. Dit geldt met name op de kritieke tijdstippen van aankomst en vertrek van passagiers in het kader van de lopende Operatie Marhaba. De voorzitter van de vereniging Unitaxi Melilla, Mohamed Lamrani, heeft hen opgeroepen geduldig te zijn, ook al heeft hij begrip voor deze situatie, die iedereen "nerveus" maakt. "Dit is zeker het geval wanneer men een vliegtuig of een boot moet nemen."

Lees ook: Operatie Marhaba: speciale regelingen getroffen in Sebta

De situatie is chaotisch, met name als gevolg van Operatie Marhaba, zegt Lamrani. Hij verzekert dat er geen noodzaak bestaat om de taxivloot in de autonome stad uit te breiden. Hij vroeg ook om taxi’s toe te laten in voetgangerszones, zoals dat het geval is in Sebta of andere steden zoals Granada.

Bladna.nl