Zoeken

Kind met hoofddoek vernederd in VS: schermster Ibtihaj Muhammad roept op tot gerechtigheid

16 oktober 2021 - 15:40 - Wereld

©

In de Verenigde Staten heeft de gesluierde olympische schermster Ibtihaj Muhammad, het opgenomen voor een zwart moslimmeisje. Haar lerares trok de hoofddoek van het kind in de klas met geweld van haar hoofd.

Het verhaal heeft de afgelopen dagen veel stof doen opwaaien in de Verenigde Staten, met name in Maplewood, Minnesota, de geboorteplaats van de olympisch kampioen. Samaya Wyatt, een 7-jarig zwart moslimmeisje dat een hoofddoek draagt, werd op de Seth Boyden-school gediscrimineerd door haar lerares, Tamara Herman. Volgens berichten verwijderde de lerares met geweld de hijab van het doodsbange meisje en beval haar om die niet meer op school te dragen, meldt de nieuwswebsite Umma.

Lees ook: Brusselse school in opspraak door vacature die vrouwen met hoofddoek uitsluit

De daad, die wordt omschreven als "machtsmisbruik, grenzend aan racisme", heeft veel reacties uitgelokt, waaronder die van Ibtihaj Muhammad. Op haar Instagram-account toonde de schermster haar verontwaardiging en lanceerde een tegenaanval tegen de auteur van "een discriminatie die haar diep verontwaardigde". In zeer scherpe bewoordingen bracht ze de lerares en haar hoogst verwerpelijke hoofddoek-afname de genadeslag toe en eiste ze sancties tegen "deze vrouw die de Amerikaanse waarden geen eer aandoet".

Lees ook: Drugssmokkelaars uit Marokko door strandgangers overmeesterd in Spanje (video)

Tot slot dringt de voorvechtster er bij de autoriteiten op aan om racisme in al zijn vormen, en in het bijzonder islamofobie te bestrijden en te pleiten voor het samenleven in een multicultureel Amerika. "Door moslimmeisjes te beschermen die de hijab dragen, beschermen we het recht van ons allemaal om vrij te kunnen kiezen hoe we ons kleden," schreef ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team