Zoeken

Advocate slachtoffer islamofobie vanwege hoofddoek in Frankrijk

9 januari 2022 - 21:00 - Wereld

©

De beëdigingsceremonie voor student-advocaten aan de hogeschool voor advocatuur EFB in Parijs, werd gekenmerkt door een islamofobe daad. Het slachtoffer is een moslima-advocate die gevraagd werd om haar hoofddoek af te doen.

Volgens de media Acta Zone, "probeerde het personeel van de EFB een student-advocate te dwingen om haar hoofddoek af te doen tijdens de ceremonie. "S. werd tegengehouden door verschillende EFB-medewerkers die haar opdroegen haar hoofddoek af te doen, onder verwijzing naar het plechtige karakter van de ceremonie," aldus de media. Maar andere studenten maakten bezwaar tegen deze eis, waarna de verantwoordelijken haar dwongen "om achterin de zaal te gaan zitten om niet op te vallen".

Lees ook: Raad van Europa stopt hoofddoekcampagne na ophef in Frankrijk

Een studente die bij de plechtigheid aanwezig was, betuigde haar steun aan de jonge vrouw. "Steun aan mijn toekomstige collega en aan iedereen die, net als haar, onder dit racistische systeem heeft geleden. We moeten haar omringen met solidariteit en laten zien dat ze er niet alleen voor staat," schreef ze op haar Twitter-account.

Op sociale media volgende talrijke reacties die het incident veroordeelden, mensen vinden het een verwerpelijke daad die aantoont dat racisme nog steeds aanwezig is in Frankrijk. "De hoofddoekban past helemaal in de geest van de school die Richard Malka als beschermheer heeft gekozen," merkt Romane op.

Lees ook: Oostenrijk: moslima op bus aangevallen, hoofddoek afgetrokken

Volgens haar verklaarde Richard Malka tijdens de ceremonie dat "de rechtbanken de enige plaats zijn waar we een absolute vrijheid van meningsuiting hebben". "Ik schaam me om in een klas te zitten die zijn naam draagt," concludeerde de jonge advocate.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team