Zoeken

Brusselse school in opspraak door vacature die vrouwen met hoofddoek uitsluit

30 september 2021 - 15:40 - Wereld

©

De Sainte-Geneviève-school in het Belgische Etterbeek zocht kandidaten die geen hoofddoeken dragen, voor de functie van schoonmaker en kinderoppas. De personeelsadvertentie werd door de organiserende autoriteit van de school gepubliceerd op de website van Actiris, maar volgens Patrick Charlier, de directeur van Unia, het interfederaal centrum tegen discriminatie, is de advertentie discriminerend.

De advertentie die door de Sainte-Geneviève-school op de website van Actiris werd geplaatst is zeer duidelijk. Er is geen plaats voor kandidaten die een hoofddoek dragen. Op sociale media leidde de advertentie tot heel wat reacties, waarvan sommigen de strekking hadden dat de hoofddoek niet als enig religieus teken verboden mag worden, meldt RTBF.

Lees ook: Europese Hof staat hoofddoekverbod op werkvloer toe

"Dit is een vorm van directe discriminatie van de sluier", aldus Patrick Charlier van Unia. "Het is één zaak om neutraliteitsbeleid te voeren waarbij alle conventionele tekens verboden zijn, wat ze ook mogen zijn. Op dat vlak is er gedragen jurisprudentie. Maar een rechtstreeks en uitsluitend hoofddoekenverbod is discriminerend. Alle tekenen verbieden: ja. Slechts één: nee. "Regels die in een arbeidsreglement worden gezet moeten gemotiveerd en gerechtvaardigd worden. Een werkgever die religieuze symbolen verbiedt,, zou kunnen worden aangevochten, door onszelf of door anderen in geval van een rechtszaak," dringt Patrick Charlier aan.

Beschuldigd van het doorgeven van discriminerende werkaanbiedingen, verdedigt Actiris zich. "Wij fungeren als doorgeefluik voor werkgevers", zegt Romain Adam, woordvoerder van de regionale organisatie. "Actiris opereert ook binnen een wettelijk kader. Wat we over deze advertentie kunnen zeggen, is dat we in Brussel niet tegen dit verbod kunnen ingaan, wanneer het zoals in dit geval, ingegeven is door een interne regeling binnen de school. Wij kunnen de publicatie van dit aanbod dan ook niet weigeren", aldus het bedrijf, dat benadrukt dat de aankondiging van Sainte-Geneviève door de filter van de diensten van Actiris is gegaan.

Lees ook: Hafsa El-Bazioui krijgt doodsbedreigingen na debat over hoofddoek in België

Onder druk van sociale media heeft Actiris de vacature maandag halverwege de ochtend van zijn website gehaald, "om de gegrondheid van deze aankondiging en de formulering ervan vanuit juridisch oogpunt te herzien". Maandagnamiddag heeft de Brusselse minister van Werkgelegenheid Bernard Clerfayt (DéFI) in een tweet gezegd dat de formulering die de school Sainte-Geneviève in haar werkaanbieding heeft gekozen "discriminerend is en moet worden gecorrigeerd". Hij voegde hieraan toe dat "het de school uiteraard vrij staat een neutraal beleid te voeren, door dit in haar huishoudelijk reglement aan te geven".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team