Zoeken

Khadija Arib verlaat Nederlandse Tweede Kamer

3 oktober 2022 - 14:00 - Wereld

©

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib verlaat de Nederlandse Tweede Kamer. Via Twitter kondigt ze aan dat ze niet meer kan functioneren als parlementariër. Afgelopen week werd bekend dat het presidium Arib onderzocht voor grensoverschrijdend gedrag. Arib sprak toen meteen van een dolksteek door huidig Kamervoorzitter Bergkamp.

Ze was één van de langstzittende Kamerleden in Nederland. In haar verklaring schrijft Arib dat ze als volksvertegenwoordiger in de afgelopen 24 jaar veel heeft meegemaakt, maar nog nooit zoveel als de afgelopen 48 uur. "Ik ben veel gewend, maar de dolkstoten van de laatste dagen hebben ertoe geleid dat ik niet langer wens aan te blijven als Kamerlid. Ik ben bereid veel te verdragen, maar ieder mens heeft zijn grens. Het betreft hier aanvallen op mijn waardigheid."

Lees ook: Khadija Arib slachtoffer politieke afrekening?

Woensdag maakte NRC bekend dat er een extern onderzoek naar Arib zal worden uitgevoerd, naar aanleiding van twee anonieme brieven waarin ze wordt beschuldigd van "machtsmisbruik" en een "schrikbewind". De politica is overvallen door het besluit van het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer, en denkt dat het om een afrekening van huidig Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat. Ze noemt het een dolksteek in haar rug, schrijft het AD.

Bergkamp ontkent dit en zegt dat medewerkers al langer over de politica klagen. Maar Arib stelt dat dit vooral te maken heeft met haar opdracht om orde op zaken stellen bij de ambtelijke organisatie van de Kamer, waarbij haar stijl door sommige medewerkers als streng werd ervaren. "Maar in zo’n omgeving is dat noodzakelijk", schrijft ze op Twitter.

Volgens Arib schaadt de bedenkelijke manier van werken in het presidium het "reeds tot een dieptepunt gezonken vertrouwen van burgers in de politiek". Een aantal Kamerleden hebben opheldering gevraagd aan het presidium, maar de namen van haar eigen fractie ontbraken onder die brief. "Dat laatste heeft bijgedragen aan mijn besluit", stelt Arib in haar verklaring.

Lees ook: Khadija Arib van radar verdwenen

Zowel haar fractie als andere partijen in de Kamer zijn verrast door de beslissing van Arib. Vorige week weigerde ze in gesprek te gaan met Bergkamp en mee te werken aan het onderzoek en nu heeft ze dus besloten om definitief te stoppen. De beslissing valt haar met name zwaar omdat ze vindt dat je als Kamerlid een mandaat krijgt van de kiezer waarmee je zorgvuldig om moet gaan. "Die belofte kan ik niet langer waarmaken". Arib hoopt dat de 52.000 mensen die voor haar stemden daar begrip voor hebben.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team