Zoeken

Hevige kritiek op Khadija Arib in Nederland

26 februari 2021 - 13:20 - Wereld

©

De kritiek vanuit de Tweede Kamer op Kamervoorzitter Khadija Arib blijft aanzwellen. Velen zien haar liever vertrekken als voorzitter, meldt RTL Nieuws naar aanleiding van gesprekken met tien (oud) politici en ambtelijk betrokkenen.

Arib zou volgens de anonieme bronnen "manipulatief" zijn en "leugenachtig" hebben opgetreden wat betreft de renovatie van het Binnenhof. In de zomer van 2019 maakte Arib zich zorgen over de rol van het Rijksvastgoedbedrijf en de dominante rol van de architecten. Ook de informatievoorziening van RVB aan de Tweede Kamer liet te wensen over. Aan het begin van het politieke jaar trok Arib meermalen aan de bel, wat haar niet door iedereen in dank werd afgenomen. Ze botste de afgelopen jaren achter de schermen met staatssecretaris Raymond Knops. Haar vrees was dat de Tweede Kamer in een traject werd getrokken dat veel te duur zou uitvallen, schrijft het AD.

Volgens de anonieme bronnen ondermijnt Arib de democratie door misbruik te maken van haar positie. De kritiek zou intern blijven omdat de fractievoorzitters van de grote partijen heel lang hebben gedacht dat zij zich geen nieuwe rel rond de voorzitter konden veroorloven, na het gedwongen vertrek van Aribs voorganger Anouchka van Miltenburg. "Ze konden niet nog eens een voorzitter wegsturen. Daarom hebben ze ingestemd met de herverkiezing van Arib vier jaar geleden. Ze kreeg het voordeel van de twijfel. Want toen waren er ook al twijfels", aldus een anonieme bron. De bronnen spreken de hoop uit dat zij niet wordt herkozen als voorzitter van de Tweede Kamer.

Toch zijn niet alle Kamerleden het hier mee eens, sommigen vinden de anonieme uithalen onterecht en lelijk. "Wie zulke harde anonieme beschuldigingen optekent, moet die natuurlijk wel kunnen onderbouwen en op zijn minst onderzocht hebben. Dat heb je niet gedaan, wat al blijkt uit het simpele feit dat je het artikel al af hebt, en mij nu pas om een reactie vraagt. Terwijl mijn reactie natuurlijk onderdeel had moeten zijn van je werkwijze. Daarnaast is het onmogelijk om op dit artikel te reageren, omdat het onwaarheden bevat en wemelt van feitelijke, inhoudelijke en procedurele onjuistheden. De onderbouwing blijft steken bij anonieme quotes.", reageerde Khadija Arib.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team