1 oktober 2022 - 07:00 - Wereld
In Nederland weigert voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib mee te werken aan het onderzoek naar ’mogelijk grensoverschrijdend gedrag’, dat het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer naar haar wil laten uitvoeren. Arib beschuldigt huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp van een "politieke doodsteek".
De aanleiding voor het onderzoek naar Arib zijn twee anonieme brieven met klachten over haar. In de brieven wordt melding gemaakt van "machtsmisbruik", "een schrikbewind" en "een onveilige werkomgeving". De landsadvocaat zou gesteld hebben dat de klachten uit de anonieme brieven op een ’breder, structureel probleem’ wijzen. Het zou om meerdere incidenten gaan, schrijft het AD. De Tweede Kamer heeft volgens de landsadvocaat als werkgever een verplichting tot handelen.
Lees ook: Khadija Arib van radar verdwenen
Khadija Arib reageert woedend op dit nieuws en weigert categoriek mee te werken aan wat ze een "schijnonderzoek" noemt. Ook op Twitter heeft ze haar onvrede geuit. "Opnieuw een ’anonieme’, politieke dolksteek in mijn rug. Dit is de lelijkste kant van de politiek; een kant waar ik mij als Kamerlid en als Kamervoorzitter altijd tegen heb verzet. Ik moest via NRC vernemen dat er een onderzoek naar me wordt ingesteld", schrijft Arib op Twitter.
Lees ook: Khadija Arib benoemd tot voorzitter tijdelijke coronacommissie
De politica van Marokkaanse afkomst werd in juli benoemd tot voorzitter van de Tijdelijke Commissie Corona, die de parlementaire enquête naar het coronabeleid moet voorbereiden. NRC schrijft dat het opstarten van de commissie de aanleiding was voor één van de anonieme klagers om de misstanden uit de tijd dat Arib Kamervoorzitter was alsnog te melden. Huidig Kamervoorzitter Vera Bergkamp krijgt op dit moment ook heel wat kritiek, omdat ze er niet in zou slagen om tijdens de debatten de orde te handhaven.
Imam onder vuur na handkus aan minister in Israël (video)
Politicus in Marokko: "Alcohol ok en executie voor corrupten"
Plannen voor nieuwe luchthaven in Marokko concreet
WK 2030: Marokko’s grootste gok of gouden kans?
Marokkaans-Zwitserse Alayah Pilgrim maakt furore op Euro 2025
Renovatie plein wekt woede in Al Hoceima
Imam onder vuur na handkus aan minister in Israël (video)
Othman El Ballouti uitgeleverd aan België: de val van een drugsbaron
Marokko’s succes irriteert Algiers
Marokko verovert Washington met pastilla
Marokkaan onwel op veerboot naar Marokko, helikopter pikt hem op
Misbruik huwelijk: Marokkaan veroordeeld na eisen seks
Wildkamperen bederft strandplezier in Marokko
500 gestolen laptops uit Spanje duiken op in Marokko