Zoeken

Nederland: Khadija Arib verliest Kamervoorzitterschap

8 april 2021 - 13:20 - Wereld

©

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib van de PvdA kreeg maar 38 stemmen tijdens de verkiezing van de Voorzitter van de Tweede Kamer. Arib en PVV-er Bosma werden in één stemronde verslagen door Kamerlid Bergkamp. Arib gaat nu verder als gewoon Kamerlid. Ze was de eerste Kamervoorzitter met een Marokkaanse achtergrond.

Khadija Arib is de de afgelopen jaren uitgegroeid tot een boegbeeld van de Tweede Kamer. Ze kondigde in november al aan dat ze graag door wilde en op dat moment zagen haar kansen er ook nog goed uit, al stond haar partij niet zo goed in de peilingen. Martin Bosma die zich in april kandidaat stelde, leek geen concurrentie omwille van de discriminerende standpunten van het PVV-partijprogramma. Hij behaalde 27 stemmen, schrijft het AD.

Tijdens het debat bleek dat de Kamer van de nieuwe voorzitter verwacht sterker op te komen voor het parlement. De Kamervoorzitter moet voor tijdelijke informatie zorgen vanuit het kabinet, erop toekijken dat dat er meer ruimte is voor macht en tegenmacht en meer oog hebben voor het welzijn van Kamerleden. Bergkamp kreeg 74 stemmen, In haar dankwoord zei ze dat ze voor alle 149 Kamerleden voorzitter zal zijn. Ze bedankte Arib voor haar inzet.

Bergkamp zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. In Het Parool vertelde ze dat haar Marokkaanse vader op zijn zeventiende naar Nederland kwam en daar bij aankomst haar moeder ontmoette op Schiphol. Ze erfde een sterk plichtsbesef van hem. Maar haar Marokkaanse achternaam was zo moeilijk te spellen en uit te spreken, dat ze op 20-jarige leeftijd de achternaam van haar moeder aannam. In haar toespraak voor de Tweede Kamer zei Bergkam dat ze zich voor alle Kamerleden gaat inzetten. "Ik zit hier namens de firma Bergkamp en niet voor D66. Ik ga voor alle Kamerleden. Ik realiseer me dat ik voor enorme uitdagingen sta. Het feit dat we nu met 17 fracties zijn, in coronatijd, en we staan voor een verhuizing".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team