Zoeken

’Keizer van Nador’ voor de rechter wegens corruptie

22 september 2023 - 17:00 - Marokko

©

Mohamed Aberchane, parlementslid uit Nador, wordt vervolgd wegens corruptie, vervalsing van officiële documenten en slecht beheer van de gemeente Iaazanene.

Volgens Al Akhbar is de volksvertegenwoordiger voor de rechter gebracht wegens corruptie, vervalsing van officiële documenten, niet-toegestane verkaveling en ongereguleerde bouw. De man, bijgenaamd "De Keizer van Nador", zijn zoon - destijds voorzitter van de gemeente Iaazanene - en zeven andere personen verschenen dinsdag voor de kamer voor financiële misdrijven bij het hof van beroep in Fez.

Lees ook: Marokkaanse parlementariër cel in voor financiële misdrijven

Het onderzoek tegen het parlementslid werd gestart naar aanleiding van een rapport van de Rekenkamer over het beheer van de gemeente Iaazanene in de periode 2010-2016. Tijdens deze periode gaf de voorzitter van de gemeente 227 bouwvergunningen uit die niet voldeden aan de regelgeving. Tussen 2015 en 2017, toen de gemeente onder leiding stond van Aberchane’s zoon, werden bouwvergunningen verstrekt zonder de wettelijke vereisten na te leven, met medeplichtigheid van andere gekozen functionarissen en ambtenaren van de gemeentelijke stedenbouwkundige dienst.

Lees ook: Marokko: voormalig parlementslid veroordeeld voor fraude

Mohamed Aberchane was als vice-voorzitter het directe aanspreekpunt van de gemeente voor aanvragers van vergunningen. In ruil voor een bouwvergunning moesten zij zijn verkiezingscampagnes financieren. Sommige aanvragers gaven tijdens het onderzoek toe dat ze hun bouwvergunning hadden verkregen zonder alle benodigde documenten te verstrekken. Ze betaalden steekpenningen van 2000 tot 5000 dirham voor deze dienst. Anderen stellen dat ze tussen de 400.000 en 1,2 miljoen dirham hebben betaald om dergelijke vergunningen te verkrijgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team