Zoeken

Tot katholicisme bekeerde Marokkaan bedreigd met ontslag door Franse kerk

11 januari 2023 - 20:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Christophe, een voormalige moslim van Marokkaanse afkomst die zich bekeerde tot het katholicisme, is tewerkgesteld in de kerk Voeu in het Franse Nice. Maar hij zou nu met ontslag bedreigd worden, omdat hij weigert het bevel van pater Frédéric Sangès op te volgen, die wil dat hij de armen uit het gebedshuis verjaagt. De pastoor beweert dat hij nooit heeft gezegd dat hij hem eruit zou schoppen.

"De priester wil me eruit schoppen," zegt de 63-jarige Christophe. "Hij vroeg me: ’Stuur de arme mensen die voor de kerk staan weg’, ik zei: ’Nee, ik heb niet dat recht, ik moet ze helpen’", vertelt de voormalige moslim die in 2013 katholiek werd. Hij werkt voor de Vœu-kerk waar hij een vast contract heeft sinds 2020, meldt Nice-matin. Volgens hem heeft hij een door pater Frédéric Sangès ondertekende dagvaarding gekregen, voor een gesprek voorafgaand aan een ontslag. "Maar ik heb niets misdaan, ik ben eerlijk. Het is alsof ik een dief ben, alsof er een mes in mijn hart wordt gestoken," verdedigt Christophe zich in het sabir, een taal die een mengvorm is van Arabisch, Frans, Spaans en Italiaans, gesproken in het Middellandse Zeegebied.

Lees ook: Gad Elmaleh over ontmoeting met Paus Franciscus

De zestiger krijgt de steun van veel van zijn volgelingen en beschermelingen. "Hij is iemand die actie neemt en de touwtjes strak in handen houdt: er zijn geen problemen, de daklozen zijn er overdag niet. Als dat de reden is voor zijn dagvaarding, is dat onbegrijpelijk en misplaatst," zegt Sophie, een architecte die elke donderdag het ontbijt helpt uitdelen. "Wat betekent het om vandaag de dag christen te zijn? Ik moet iets gemist hebben," zegt Maria, die op oudejaarsavond bij de maaltijd voor de behoeftigen was.  "Het is waar dat een gesprek voorafgaand aan het ontslag niet gebruikelijk is in de Kerk, maar er moeten andere redenen zijn, ik kan niet geloven dat het dat is", vraagt een andere kerkganger zich af.

Pater Frédéric Sangès zegt dat hij niet heeft besloten Christophe te ontslaan. "Ik heb nooit gezegd dat ik hem zou ontslaan, of Flora, of wie dan ook. Ik heb niets tegen de armen of migranten. Christophe wordt uitgenodigd zodat ik naar hem kan luisteren, bepaalde punten met hem kan verduidelijken en oplossingen kan vinden. Denk niet dat het me koud laat, maar het is nu eenmaal nodig. Als we hem dingen vertellen, hoort hij het niet. Wij zijn natuurlijk religieus, maar ik leid de parochie en ik moet een zekere autoriteit uitoefenen. We zitten in een rechtsstaat en we moeten binnen de rechtsstaat blijven."

Lees ook: Marokkaanse katholieken doen appèl op koning Mohammed VI

"Je moet ook een onderscheid maken tussen vrijwilligerswerk en betaald werk. Als pastoor heb ik het vrijwilligerswerk van Christophe altijd getolereerd, het zit in zijn aard en het is heel goed, ook al is het niet professioneel, hij stond er een beetje alleen voor en de parochianen hebben niet de vaardigheden om dit te doen", zegt Sangès. Hij legt uit dat de 60-jarige Marokkaan geen koster is zoals sommigen zeggen, maar een factotum (een soort klusjesman). Hij "is gedagvaard om professionele redenen en ernstige overtredingen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team